Home Ostalo Huawei pregovara sa američkim kompanijama da licenciraju Huawei 5G tehnologiju

Huawei pregovara sa američkim kompanijama da licenciraju Huawei 5G tehnologiju

Prošli mjesec, osnivač i glavni izvršni direktor Huaweija Ren Zhengfei u intervjuu za The Economist izjavio je da kineska kompanija razmatra licenciranje svog “5G znanja” nekoj kompaniji sa Zapada, kako bi smanjila pritisak SAD-a na osnovu optužbi za špijunažu i sigurnosni rizik.

Prema njegovim riječima, Huawei bi zapadnoj kompaniji ili kompanijama ponudio svoje 5G patente, tehničke nacrte i “know-how” po pitanju izgradnje 5G mreža za jednokratnu naknadnu. Time bi praktički neka zapadana kompanija postala Huaweijev konkurent na području 5G mreže i ona bi imala uvid u sav kod, čime bi Huaweije pokazao kako u njegovoj opremi nema načina za špijunažu, a SAD bi imao kompaniju koja bi gradila 5G mrežu na Zapadu i u idealnoj situaciji sankcije bi prestale.

Kako danas javlja Reuters, Huawei je u ranoj fazi razgovora sa američkim kompanijama o licenciranju svoje 5G tehnologije. To je za Reuters izjavio Vincent Pang, viši potpredsjednik Huaweija, dodavši kako se razmatraju jednokratni transferi tehnologije ali i dugoročno licenciranje. Pang je isto tako rekao kako je riječ tek o razgovorima za početak jednog dugotrajnog procesa, tako da se ishod razgovora u ovom trenutku ne može prognozirati.

Ovaj mjesec, američki Financial Times objavio je da američka administracija razmatra razne opcije kako bi poboljšala svoju, a oslabila kinesku poziciju na području 5G mreža. I dok je nama najzanimljiviji dio bila ideja subvencioniranja evropskih kompanija Nokije i Ericssona, FT je spomenuo da je administracija poslala upit američkim kompanijama o osnivanju nove zajedničke američke mrežne kompanije, što su Cisco i Oracle odbili.

Izjava potpredsjednika Huaweija da je kineska kompanija u razgovorima sa nekim američkim kompanijama oko transfera 5G tehnologije sugeriše da je moguće da je američka administracija pronašla zainteresovane kompanije koje bi zajedno osnovale američku kompaniju za 5G mrežnu infrastrukturu. Informacije o Huaweijevoj situaciji se puštaju na kapaljku, tako da će samo vrijeme pokazati što će se na kraju i dogoditi.

(mobhr)