Home Ostalo Huawei se približava Samsungu po broju prodatih telefona

Huawei se približava Samsungu po broju prodatih telefona

Huawei je ostvario veliki uspeh tokom poslednjih pet godina. Tokom 2015. godine, kompanija je isporučila preko 104 miliona telefona i imala je tržišno učešće od 5,5 procenata, kada je držala treću poziciju na globalnom planu. Godinu dana kasnije, Huawei je objavio ambiciozne planove o tome da želi da postane najjača kompanija na polju smartfona, sa najvećim tržišnim učešćem do 2021. godine.

Najnoviji izveštaj kompanije Strategy Analytics sugeriše da bi Huawei mogao ostvariti svoj zacrtani cilj.

Izveštaj Korea Heralda ukazuje na to da će Huawei ovu godinu završiti na drugom mestu, sa 251 milionom isporučenih telefona i tržišnim učešćem od 17,7 procenata. To predstavlja samo 3,6% poena manje tržišnog učešća nego što će na kraju godine imati Samsung (21,3% učešća sa 323 miliona isporučenih telefona). Izveštaj je baziran na statistici analitičke kompanije Strategic Analytics.

Poređenja radi, Huawei je 2018. godinu završio sa tržišnim učešćem od 14,4 procenta, dok je Samsung imao 20,3 odsto. Iako Samsung nastavlja da prodaje više uređaja na godišnjem nivou, Huawei je sve bliži tome da prestigne južnokorejsku kompaniju.

Apple ostaje na trećem mestu, a očekuje se da će isporuka kompanije iznositi 193 miliona telefona do kraja ove godine, uz tržišno učešće od 13,6 procenata.

(benchmark)