Home Igre Igranje na mobilnim telefonima smanjuje stres

Igranje na mobilnim telefonima smanjuje stres

599
0
SHARE

Osjećate li se nervozno, pod stresom ili trpite hronične bolove, potražite pomoć doktora. Ili odigrajte neku jednostavnu igricu na mobilnom telefonu.

Istraživanja su potvrdila kako je već 10 minuta igranja jednostavnih igrara poput Bejeweled, Tetrisa ili Candy Crush, mogu pomoći u nošenju sa svakodnevnim stresom, hroničnim bolom pa čak i PTSP-om.

Da ima nešto u igricama potvrdila je u svojoj knjizi “Snaga zaigranog življenja” Jane McGonigal. Ona je pojasnila kako jednostavne igre zaokupljuju našu pažnju i odvraćaju nam misli od negativnih stvari koje nas okružuju u životu. Fokus nam se seli na ostvarivanje uspjeha u igrici i pobjeđivanje same igre, a crne misli i stres polako, ali sigurno nestaju.

Jarke boje, vesela muzika i jednostavni zadaci mogu kod igrača pokrenuti znatiželju, uzbuđenje, osjećaj ispunjenosti (kad riješe zadatke ili napreduju određeni broj nivoa), a uspiju li pobijediti samu igricu i osjećaj uspjeha i mira. Ukratko, igrice potiskuju negativne, a na površinu izvlače pozitivne emocije.

No, bitno je odabrati pravu igricu. Nekog univerzalnog pravila nema. Odaberite igricu koja je dovoljno izazovna da vam ne dosadi nakon nekoliko nivoa, ali koja nije toliko teška da ćete od nje odustati.

Nekima će biti zanimljivije zagonetke i strategije, dok će drugi uživati u igricama koje zahtijevaju brzo razmišljanje i reflekse. Na vama je da odaberete onu koja vam najbolje odgovara i krenete igrati. Već desetak minuta igranja dovoljno je za pozitivne efekte. Samo pazite da ne pretjerate i zapostavite svakodnevne obaveze.

Ako vam je potrebna inspiracija koju igru da odaberete, možete pogledati naše prijedloge na ovom linku.

(zimo)