Home Ostalo Intervju sa Zhe Zhangom, Huawei menadžerom za Balkan

Intervju sa Zhe Zhangom, Huawei menadžerom za Balkan

Kineski proizvođač mobilnih uređaja i telekomunikacione opreme Huawei našao se u sred trgovinskog rata između SAD-a i Kine nakon što je američki predsjednik Donald Trump 15. maja potpisao izvršnu uredbu kojom se iz sigurnosnih razloga zabranjuje korištenje njihove opreme.

Osim toga, stavljeni su i na crnu listu pa je američkim kompanijama, poput Googlea ili Facebooka, ograničena saradnja s tom kineskom kompanijom. Huawei je dobio prelazni rok od 90 dana u kojem može pružati podršku korisnicima u SAD-u, a sada s Googleom, čiji operativni sistem Android pokreće njihove mobilne uređaje, traži rješenje za ovu situaciju.

Zhe Zhang, generalni menadžer Huawei Consumer Businessa za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju, u razgovoru za Index objasnio je poziciju svoje kompanije u ovoj priči te poručio korisnicima, od kojih su mnogi sigurno zabrinuti oko toga što će biti s njihovim uređajima – da nemaju razloga za brigu.

“Mi smo privatna kompanija, iako postoje glasine da netko drugi stoji iza nas”

“Huawei je trenutno pod velikim pritiskom i želimo da nam američka administracija produži 90-dnevni prelazni period. Radimo bez prestanka kako bismo svojim korisnicima osigurali podršku, a moram zahvaliti i Googleu na podršci. Mi smo privatna kompanija – iako postoje glasine da neko drugi stoji iza nas – i bavimo se biznisom te nam nije drago što smo uvučeni u politička prepucavanja. Jedino što možemo učiniti u ovom trenutku jeste posvetiti se svom poslu i nastaviti pružati kvalitetne usluge i proizvode svojim korisnicima. Ništa više ni manje od toga. Želimo biti u dobrim odnosima s partnerima u SAD-u, Europi i cijelom svijetu. Možda će nas ova situacija malo usporiti u ostvarenju ciljeva, ali sasvim sigurno ćemo ih ispuniti”, kaže Zhang.

“Kupci ne trebaju brinuti, sve će funkcionirati kako treba”

Što se tiče balkanskog tržišta, čini se da ono nije negativno reagiralo na ove događaje, a iz kompanije poručuju da nema razloga za brigu.

“Nismo imali većih poteškoća u poslovanju u regiji, očekujemo i bolju prodaju ove sezone. Huawei proizvodi dobre uređaje, a presudno za odluku o kupovini jeste odgovor na pitanje je li neki proizvod dobar ili nije. Svjesni smo da kupci sada misle da možda kupovinom Huawei uređaja preuzimaju određeni rizik, ali ono što želim poručiti kupcima jest da ako im se naš proizvod sviđa, da ga slobodno kupe, a mi obećavamo da ćemo se pobrinuti da sve funkcioniše kako treba i da nemaju nikakve brige”, kaže Zhang.

“Želimo i dalje koristiti Android”

Huawei sarađuje s mnogim zapadnim kompanijama, koristi njihovu tehnologiju, ali razvija i vlastiti operativni sistem. Ali zadovoljni su Androidom te ga žele i dalje imati na svojim uređajima ako to bude moguće.

“Ne želimo biti potpuno tehnološki nezavisni jer to ni nije moguće. Želimo sami raditi samo ono u čemu smo zaista dobri poput dijelova za mreže, određenih ICT komponenti koje isporučujemo, a za ostalo želimo surađivati s drugim kompanijama. Besmisleno je insistirati na tome da sve radimo sami i nemamo takve namjere. Huawei ulaže velika sredstva u Android ekosistem i nama je to prioritet i želimo koristiti taj operativni sistem za koji smatramo da je odličan. Ne želimo zamijeniti operativni sistem Android osim ako ne budemo prisiljeni na to. Tako da nam je glavni prioritet ostati na Androidu”, kaže Zhang.

“Postat ćemo najveći proizvođač mobilnih telefona, to je samo pitanje vremena”

Huawei ima ambiciju postati najveći proizvođač mobilnih uređaja na svijetu, ali svi ovi događaji mogli bi usporiti dostizanje tog cilja. Za kraj godine bilo je planirano lansiranje novog uređaja koji korisnici nazivaju “Mate 30” i nadaju se da u tome neće biti kašnjenja.

“Prema prošlogodišnjem izvještaju, na drugom smo mjestu po broju proizvedenih mobilnih uređaja. Možda će nas ova situacija usporiti da ostvarimo cilj dolaska na prvo mjesto, ali to je samo pitanje vremena. Ime novog uređaja još nije potvrđeno, ali očekujemo da ćemo ga lansirati u planiranom roku, odnosno tokom četvrtog kvartala ove godine”, zaključuje Zhang.

(index)