Home Android Aplikacije INTERVJU: Vladimir Glušać, Alex

INTERVJU: Vladimir Glušać, Alex

I dalje nastavljamo saradnju sa Mondo WAP portalom oko intervjuisanja pobjednika m:tel Android lige 2. Danas je na redu autor aplikacije Alex – novosti iz regije, pod imenom Vladimir Glušac. Naime, on je sa svojom aplikacijom osvojio 3. mjesto u pojedinačnoj kategoriji i na taj način obezbijedio sebi nagradu u iznosu od 3 000 KM. Takođe, bitno je napomenuti da smo i mi već pisali o njegovoj aplikaciji i da smo napravili kratku recenziju aplikacije Alex – novosti iz regije.

Vladimir Glušac nagrađen je u okviru m:tel Android lige za aplikaciju Alex, koja omogućava sinhronizovano praćenje informativnih portala.

Šta je Alex i za šta služi?

Aplikacija koju sam kreirao je čitač vijesti (news reader) Alex, nazvana po mojoj djevojci Aleksandri, čija je ovo ideja i bila. Osnovni problem koji sam imao na mobilnim uređajima je što sam morao upaliti oko 10 aplikacija da pročitam sve vijesti. Pomoću moje aplikacije to može da se učini na jednom mjestu, i to u dosta ljepšem okruženju. Možete je besplatno skinuti u m:tel-ovom App centru.

Reci nam nešto više o sebi?

Jas am diplomirani inzinjer elektrotehnike, imam 28 godina i trenutno sam živim u Sarajevu. Ovih dana radim na samostalnom projektu za mobilno bankarstvo koji je isto tako baziran na Android platformi.

Šta misliš o m:tel-ovomj Android ligi?

Ovaj konkurs je odlična ideja, prvenstveno za popularizaciju razvoja Android aplikacija. Ova vrsta programiranja je na našim prostorima slabo ili nimalo zastupljena. Utisci su pozitivni i
ako mi vrijeme dozvoli namjeravam se prijaviti i sljedeće godine.

Android ili IOS?

Lično sam ljubitelj Androida i taj operativni sistem mi se zbog svoje otvorenosti, izgleda i načina rada vise sviđa. Nažalost, iOS je i dalje popularniji kao razvojna platforma, ali ja se nadam da će se to brzo promijeniti.

Imaš li iskustva sa Linuxom?

S obzirom da se bavim i razvojem “Ruby on Rails” web aplikacija, dosta koristim i operativni sistem Linux, Ubuntu distribucija.

Izvor: (Mondo WAP portal)