Home Apple iOS iOS 12.1 donio dual SIM mogućnosti na ovogodišnje iPhone uređaja

iOS 12.1 donio dual SIM mogućnosti na ovogodišnje iPhone uređaja

Na samom kraju prezentacije novih iPada, MacBook Aira i Maca mini, proteklog je utorka Tim Cook napomenuo i kako je toga dana u distribuciju puštena finalna verzija iOS-a brojčane oznake 12.1. Prema obećanju danom na predstavljanju novih iPhonea u septembru, ovaj iOS donosi nekoliko opcija koje će moći iskoristiti samo vlasnici baš tih novih telefona.

iOS-u 12.1 tako je sada moguće aktivirati dual SIM opciju, pa u iPhoneima XS, XS Max i XR imati jednu fizičku SIM karticu i jednu digitalnu eSIM karticu – na tržištima gdje to operateri podržavaju. Isto tako oni koji su si već priuštili neki od novih iPhonea moći će podešavati dubinsku oštrinu fotografija kod snimanja portreta u stvarnom vremenu.

Svi ostali koji će nadograditi svoje iPhone i iPade dobit će mogućnost grupnih FaceTime poziva sa do 32 sudionika i preko 70 novih emojija za korištenje u aplikacijama za dopisivanje. I tu završavaju one dobre, na sva zvona oglašavane karakteristike novog iOS-a.

Ono o čemu Apple mnogo ne govori jeste činjenica da će kontroverznu aktivnost usporavanja starijih iPhonea, kada im baterija degradira do određenog kritičnog nivoa, proširiti i na ne tako stare modele. Opcija koja je podigla mnogo prašine, i čije je isključivanje Apple bio gotovo prisiljen omogućiti, do sada je obuhvatala samo iPhone do generacije 7. Međutim, iOS 12.1 proširio je i na iPhone 88 Plus te čak i iPhone X.

Sva tri pro[logodi[nja modela sada će automatski, kada zabilježe da je maksimalni kapacitet baterije pao ispod 80%, s vremena na vrijeme usporavati rad procesora kako se baterija ne bi “šokirala” i naglo ispraznila. Ovo se obično događa kada je baterija slabije napunjena a korisniku treba više aplikacija odjednom, pa se sistem preoptereti i dovede do iznenadnog gašenja uređaja.

Usporavanje starijih modela je, moguće isključiti u meniju Settings > Battery > Battery Health kao i do sada.

(bug)