Home Apple iOS iPhone RAM ove godine raste na 6 GB

iPhone RAM ove godine raste na 6 GB

Apple je jedan od rijetkih, ako ne i jedini proizvođač pametnih telefona koji naoko ne brine o količini radne memorije u svojim uređajima. Šta više ni na jednom predstavljanju iPhonea taj podatak nije bio zvanično istican već se naknadno saznavalo preko benchmark programa koliko je RAM-a Apple odlučio ugraditi u novi iPhone.

Razlog tome je vrlo jednostavan – Apple drži kako radna memorija nije toliko bitna ako sve radi kako treba. Manju količinu radne memorije u odnosu na konkurenciju mogu si dozvoliti iz razloga što oni pod kontrolom drže i hardver i softver, pa uvijek znaju na čemu se. Ne može se dogoditi da iziđe novi iPhone, a da hardver ne prati softver i obrnuto.

Zat ne treba nikoga čuditi da u vrijeme kada već postoje Android telefoni sa 12 GB RAM-a, da se Apple tek sprema izbaciti iPhone sa 6 GB RAM-a, odnosno s upola manje RAM-a nego što nudi konkurencija. Ove godine neće čak ni svi modeli imati 6 GB RAM-a, već samo dva, ostali će ostati na razini ovogodišnjih iPhone 11 modela, tj. na 4 GB RAM-a.

Tako barem stoji u izvještaju kojeg su objavili analitičari tvrtke UBS – Timothy Arcuri i Munjal Shah. U izvještaju stoji kako će 6 GB RAM-a imati samo dva modela, dok će ostala dva imati po 4 GB RAM-a. Time je još jednom potvrđeno kako će Apple ove godine predstaviti ukupno četiri nova iPhone uređaja, po jedan iPhone sa 6,7“ i 5,4“ ekranom te dva 6,1“ iPhone telefona.

Prema izvoru manje memorije će imati modeli s manjim brojem kamera tj. iPhone sa dvije zadnje kamere, a koji će stići sa 5,4“ i 6,1“ ekranima. Pro modeli će i ove godine imati tri zadnje kamere, a ekrani će im biti dijagonale 6,1“ i 6,7“. Izvor za potonje navodi i podršku za 3D sensing.

(bug)