Home Ostalo Iskoristite svoj računar da putem Folding@Home servisa pomognete pronalazak lijeka protiv COVID-19

Iskoristite svoj računar da putem Folding@Home servisa pomognete pronalazak lijeka protiv COVID-19

Folding@Home je projekat koji je nastao na američkom univerzitetu Stanford i za razliku od traćenja procesorske moći u “rudarenju” kriptovaluta, ima za cilj da povezujući mnogobrojne računare širom Interneta, koristeći njihovu ujedinjenu procesorsku moć za kompjutersku simulaciju, ubrza istraživanje lijeka protiv raka, Alchajmerove, Hantingtonove ili Parkinsonove bolesti.

Polovinom ovog mjeseca, Folding@Home je proširio svoje istraživanje i na potencijalni lijek protiv coronavirusa COVID-19 (SARS-CoV-2). Cilj simulacije jeste utvrditi kako koronavirus SARS-CoV-2 i njegovi proteini dolaze u interakciju s receptorom ACE2 na ljudskim stanicama te aktiviraju mehanizam ulaska virusa u stanice. Poznavanje detalja ovog procesa istraživačima bi trebalo pomoći u izradi novih antitijela, odnosno molekula koje bi taj proces bile u stanju presresti i zaustaviti.

I vi možete uzeti učešća u toj borbi. Potrebno je da preuzmete aplikaciju za svoj računar, podržani su Windows, MacOS i Linux operativni sistemi, istu instalirate i podesite da li će Folding@Home uvijek biti aktivan ili će raditi samo kada vi ne koristite svoj računar koji naravno mora biti uključen. Ako želite možete anonimno učestovati u projektu, kreirati nalog kako bi se znalo koliko ste lično doprinijeli istraživanju i/ili se priključiti našem timu. Ako se odlučite priključiti našem timu, izaberite opciju Change Identity na kontrolnoj tabli Folding@Home i upišite broj: 250233 pod stavkom Team Number.

U ovakvim situacijama svaka pomoć je bitna, bez obzira koliko se beznačajnom činila, zato se nadamo da ćete se priključiti Folding@Home projektu.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!