Home Aplikacije Istraživanje pokazalo kako svega 80 od 250 antivirus aplikacija sa Google Play...

Istraživanje pokazalo kako svega 80 od 250 antivirus aplikacija sa Google Play prodavnice zaista radi

Iako je generalno rasprostranjeno mišljenje kako Android uređaji ne trebaju antivirus sve dok aplikacije preuzimate isključivo iz Google Play prodavnice, sve češće informacije o tome kako je Google uklonio zloćudne aplikacije koje su preuzete u velikom broju puta, mogle bi podstaknuti sve veći broj korisnika da instalira antivirus na svoj Android uređaj. Ali koji antivirus?

Kompanija AV-Comparatives provjerila je kvalitetu oko 250 različitih antivirusnih aplikacija za Android koje su dostupne na službenoj prodavnici aplikacija Google Play.

Samo njih 80 ili jedna trećina testiranih antivirusnih aplikacija uspjelo je detektovala više od 30% malwarea bez lažnih pozitivnih detekcija. Većina testiranih aplikacija svoj rad bazira na jednostavnoj “whitelist/blacklist” metodi te ne sadrži opciju analize malwarea.

Samo nekolicina antivirusnih aplikacija poznatijih proizvođača imala je mogućnost analize malwarea, zbog čega su se svojom efikasnošću smjestile u spomenutu jednu trećinu efektivnih aplikacija (aplikacije proizvođača kao što su AVG, Eset, Kaspersky, Lookout, McAfee i Symantec).

Popratna posljedica ovog istraživanja je i uklanjanje oko 30 neefikasnih antivirusnih aplikacija s Google Play prodavnice.

Kompletan test možete pronaći ovdje.

(balkan/androidbug)