Home Apple iOS Jailbreak za iOS 13.5 se pojavio svega 3 dana nakon iOS ažuriranja

Jailbreak za iOS 13.5 se pojavio svega 3 dana nakon iOS ažuriranja

Vječna utrka u pronalaženju jailbreaka za iOS i Appleovog donošenja novih verzija svog mobilnog operativnos sitema koji nema prospuste koji omogućavaju jailbreaking, nastavlja se i dalje. Iako je jedno vrijeme zamrla jailbreak scena i nesumnjivo ovakav hakerski način otključavanja softvera nije popularan kao što je to bio u prvim godinama od pojave iPhonea i dalje postoje oni koji se time aktivno bave.

Klikni da osvojiš Balkan Android majicu

Tako je ove sedmic Apple izdao najnoviji iOS 13.5, da bi otprilike tri dana nakon toga hakerska grupa unc0ver ažurirala i svoj softver za njegovo jailbreakanje. Njihov istoimeni program u verziji 5.0.0 sposoban je otključati iPhone za vanjske aplikacije ako se on “vrti” na bilo kojem iOS-u, od verzije 11 pa sve do najnovije, 13.5.

Nedugo nakon javne objave ovog postignuća #unc0ver je postao jedna od vodećih trending tema na Twitteru, a web stranica s koje se jailbreak preuzima bila je na kratko vrijeme nedostupna zbog prevelike navale na servere.

Podsjetimo, prošle je jeseni otkriven nepopravljivi propust u svim Appleovim telefonima, od iPhone 4S iz 2011. godine pa sve do iPhonea 8 i iPhone X iz 2017. godine. Hakeri unc0ver grupe očigledno koriste i neke novije sigurnosne propuste ili trikove kojima su u stanju otključati i novije uređaje. Sada je ponovno na redu Apple, jer se očekuje da bi nekom budućom nadogradnjom trebao onemogućiti ovaj postupak.

(bug)