Home Apple iOS Jony Ive napušta Apple

Jony Ive napušta Apple

Jony Ive, britanski dizajner koji u Appleu radi od septembra 1992. godine, napustiće ovu kompaniju kasnije ove godine. Objavljeno je to sinoć na Appleovim stranicama, a u saopštenju se – već u naslovu, kako bi se vjerojatno izbjegla “panika” ulagača i kupaca – spominje da će Ive nastaviti raditi u vlastitoj dizajnerskoj kompaniji te da će mu Apple biti prvi klijent.

Sir Jonathan Ive (titulu Sir nosi od 2012. godine) došao je u Apple iz londonskog dizajnerskog studija Tangerine, koji je već radio za kalifornijsku kompaniju. Nerado se preselio u SAD, a u prvim godinama rada u Cupertinu nekoliko je puta bio na ivici davanja otkaza. Povratkom Stevea Jobsa na čelo Applea 1997. dogodila se “hemija” između njih dvojice, pa je Ive ubrzo postao potpredsjednik kompanije zadužen za dizajn proizvoda. Njegov prvi veliki projekt, šareni iMac koji je na tržište stigao 1998. godine, zacementirao mu je status prvog dizajnera Applea za naredne dvije dekade.

2012. godine preuzeo je bio i dužnost šefa softverskog dizajna, što je urodilo velikim redizajnom iOS-a u verziji 7 2013. godine. Dvije godine nakon toga Jony Ive postao je dio uprave, odnosno dobio je titulu chief design officera (CDO), a 2017. vratio se iz ove više administrativne u kreativnu ulogu – ponovno postavši izravno zadužen za dizajn proizvoda.

Tokom ovih godina iz njegove su “radionice” izašli neki sada već kultni proizvodi kao što su iPod u više generacija, sve verzije iPhonea i iPada, MacBook Air, Apple Watch te slušalice AirPods. Kao trajni spomenik njegovoj i Jobsovoj viziji ostat će i novo sjedište kompanije, impresivni Apple Park.

Nakon što napusti svoje mjesto pokrenuće vlastitu dizajnersku agenciju LoveFrom, a Apple će mu, kažu, biti prvi klijent. Posao bi trebao potpuno zaživjeti 2020. godine. U intervjuu za Financial Times Ive je izjavio da se nada ostati uključen u razvoj Appleovih proizvoda još godinama. Kao fokus svog budućeg rada i velike strasti ističe nosive i zdravstvene uređaje, ali će pokušati dati svoj doprinos i drugim Appleovim projektima.

Tim Cook je odlazak prvog čovjeka dizajna okarakterisao kao “evoluciju” i naveo da je dizajnerski tim koji za sobom ostavlja snažniji no ikad. Direktnog nasljednika u Appleu Jony Ive neće imati, već će njegove uloge biti podijeljene na nekoliko članova tima.

(bug)