Home Uputstva Kako kalibrisati senzore na Android uređajima

Kako kalibrisati senzore na Android uređajima

Senzori na našim mobilnim telefonima su dio na koji često zaboravljamo, a koji čini jedan jako bitan aspekt normalnog funkcionisanja našeg mobilnog telefona. Pravilno funkcionisanje senzora čak može i uštediti bateriju! Upravo zbog toga vam danas donosimo uputstvo kako kalibrisati senzore na Android uređajima kako bi oni funkcionisali optimalno.

Provjerite da li vam senzori funkcionišu kako bi trebali

Prije nego donesete zaključak da je vaš mobilni telefon u kvaru, provjerite da li senzori funkcionišu kako treba. Žiroskop, recimo, u nekim slučajevima zahtijeva kalibraciju kako bi funkcionisao kako treba.

Provjeriti da li vam senzori funkcionišu kako bi trebali je lako. Na Play prodavnici aplikacija postoji mnoštvo korisnih aplikacija, poput aplikacija Sensors Multitool te Sensors Test koje provjeravaju svaki senzor u vašem mobilnom telefonu. Naravno, pojedini proizvođači poput Sony-ja ugrade dijagnostičke alate u postavke uređaja, tako da vam je najlakše prvo provjeriti da li već imate neki dijagnostički alat na telefonu ili ne.

Ukoliko, ipak, ne želite da koristite zasebne aplikacije, možete pristupiti nekom od Androidovih skrivenih menija. Menija ima mnogo, a pokreću se unošenjem kodova u birač za pozive – naprimjer, *#*#4636#*#* ili kod *#*#7378423#*#* koji funkcioniše na Xperia uređajima. Ukoliko ova dva ne funkcionišu za vas, na internetu možete lako pronaći još mnoštvo kodova koji otvaraju tajne menije u kojim možete testirati pravilno funkcionisanje vaših senzora i uređaja.

Kalibracija senzora

Kada ste ustanovili da neki od senzora nije pravilno kalibrisan, potrebno je izvršiti kalibrisanje. To je moguće izvršiti na nekoliko načina.

Naime, prvo potražite ugrađenu opciju za kalibrisanje. LG uređaji, počevši od LG G2, imaju ugrađenu opciju u podešavanjima, odjeljku pokreti, koja služi za kalibrisanje senzora i kojom ćete brzo i jednostavno kalibrisati senzore vašeg mobilnog telefona.

Ukoliko, ipak, vaš mobilni telefon nema ugrađenu opciju za kalibraciju, možete koristiti neku od aplikacija sa Play prodavnice – naprimjer, Accelerometer Calibration FreeQuick TuneUp-Phone CalibrationProximity Sensor Reset i Compass Direction Optimizer – Gyroscope Tester.

Ukoliko ni aplikacije za kalibrisanje ne pomažu, ostaje vam još jedna opcija – vraćanje uređaja na fabričke postavke. Ova radnja rekalibriše senzore, te ukoliko ni poslije ovoga ne budu funkcionisali, tek onda je vrijeme da odnesete svoj mobilni telefon do ovlaštenog servisera.

(androidpit)