Home Android Igre Kako pokrenuti flash igre na Android uređaju

Kako pokrenuti flash igre na Android uređaju

Sjeća li se neko jednostavnijih flash igara u Small Web Flash (SWF) formatu? Njihov izbor je veoma veliki i proteže se od vrlo zaraznih igara koje možete igrati satima do urnebesno smiješnih kojim se možete smijati satima poput Flappy Boro Drljača o kojoj smo već pisali. Kad smo postavili vijest o Flappy Bori, mnogi su pitali može li se igra ikako pokrenuti na Androidu. Ovom prilikom donosimo vam uputstvo kako pokrenuti flash igre na Android uređaju ,  tj. igre u SWF formatu.

Prije svega, napominjemo da će neke igre raditi potpuno, neke s problemima, a neke neće raditi nikako zbog samih igara jer iste uopšte nisu pravljene za uređaje koji ne rade na Windowsu za računare, da ne spominjemo mobilne uređaje na dodir i to još sa drugim operativnim sistemom poput Androida, a i Android uređaji se međusobno razlikuju.

Sveukupno, krajnji rezultat je stvar sreće.

Prvo, potreban vam je računar preko kojeg ćete skinuti igru. Igra se može skinuti na više načina i preko raznih programa kao što je SWF Catcher, a može i preko browsera, u ovom primjeru iskoristit ćemo Mozilla Firefox.

1. Preko Mozilla Firefox na računaru, uđite na stranicu na kojoj se nalazi igra.

2. Na prazan prostor kliklite desnim klikom i odabrati Prikaži informacije o stranici.

swf igre 1

3. U informacijama na stranici idite u rubriku Multimedia i u Adresa pronađite datoteku koja završava sa .swf . (Ako ne nađete željenu datoteku, pokušajte pokrenuti samu igru pa onda ponoviti korak 2 )

4. Označite je lijevim klikom, idite na Spremi kao… i snimite .swf datoteku.

swf igre 3

 

Neke igre se trebaju preuzimati na drugačiji način, pa na link koji vodi na samu igru idite desnim klikom, pa onda kliknite na Spremi poveznicu kao… . U narednom prozoru, obratite pažnju šta piše pod Save as type, ako piše ”swf File”, onda ste odabrali dobar link.

swf igre 2

 

Sada je .swf datoteka sa igrom snimljena na računar.

 

5. Zatim tu .swf datoteku prebacite sa računara na vaš Android, bilo preko USB-a, bluetootha ili nečeg trećeg, način nije bitan.

6. Na vašem Android uređaju idite u Play Store i preuzmite aplikacije Adobe AIR, SWF Player – Flash File Viewer ili SWF Game Player, a po vašem izboru možete i neku drugu aplikaciju, s obzirom da aplikacije na različitim uređajima daju različite rezultate.

Adobe AIR
Adobe AIR
SWF Player - Flash File Viewer
SWF Player – Flash File Viewer
SWF Game Player

 

7. Nakon instalacije neke od navedenih aplikacija, preko menadžera datoteka pronađite .swf datoteku koju ste prebacili u koraku 5 i pri upitu odaberite Adobe AIR (ako ne bude radilo odmah, pokušajte izaći iz igre pa opet otvoriti) ili drugu aplikaciju za SWF koju imate instaliranu.

Ako igru pokrećete preko SWF Game Playera, otvorite ga, preko njega nađite .swf datoteku i otvorite.

Inače, na koji način ćete pokrenuti igru ovisi od samih aplikacija.

flappy boro sony swf flash

 

To je to, ako je sve proteklo kako treba i ako vas je poslužila sreća, možete krenuti sa zabavom.

Ako znate neki drugi metod za pokretanje flash igara koji provjereno radi, budite slobodni podijeliti ga sa nama u komentarima.