Home Aplikacije Kako preuzeti torrent sa Android uređaja

Kako preuzeti torrent sa Android uređaja

S obzirom na popularnost bitTorrent klijenata na računarima, bilo je samo pitanje vremena kad će delevoperi početi praviti i poboljšavati verzije istih za Android da bi vama omogućili da izravno preuzmete željeni torrent sa Android uređaja.

Kao i na računarima, aplikacije za Android omogućavaju pauziranje i nastavak preuzimanja datoteka u slučaju smetnji sa internet vezom. Također je moguće potražiti torrente preko najpoznatijih torrent pretraživača kao što su ExtraTorrent, isoHunt i Kickasstorrents. Uz ovo, moguća je kontrola više stavki poput brzine preuzimanja i brzine uploada.

Uz standardne .torrent datoteke, postoje i magnetni linkovi. Kada preuzimate .torrent datoteku, vi zapravo skidate malu datoteku koja sadrži informacije o većim datotekama koje želite preuzeti. Torrent datoteka donosi torrent klijentu informaciju o imenima datoteka koje su dijeljene, URL za tracker i više. Vaš torrent klijent onda izračunava hash kod, jedinstveni kod koji samo taj torrent posjeduje. Dalje taj kod može biti iskorišten za traženje drugih korisnika koji uploaduju datoteke koje tražite da biste ih vi mogli preuzeti.

Magnetni link radi malo drugačije. Magnetni link je zapravo direktni link ili hiperveza (hyperlink) koja sadrži hash kod za taj torrent koji zatim torrent klijent može odmah iskoristiti da počne tražiti korisnike koji dijele te fajlove. Magnetni linkovi ne zahtijevaju tracker, niti zahtijeva od vas da preuzmete odvojeni file prije nego što započnete sa skidanjem.

Datoteke putem torrenta mogu se preuzeti koristeći neku od torrent aplikacija sa Play Storea. Da bismo vam olakšali izbor,  obavili smo osvrt na 6 aplikacija (tačnije njihovih besplatnih verzija, neke imaju PRO verzije) za rad sa torrentima.

Prije nego što krenemo sa pojedinačnim osvrtima iznijet ćemo zajedničke strane svih aplikacija:

– Podrška za torrente i magnetne linkove

– Mogućnost rada s više torrenata istovremeno

– Traženje torrent datoteka putem web browsera i pokretanje torrent datoteke unutar bilo kojeg menadžera datoteka

– Mogućnost pauziranja i nastavljanja preuzimanja, kao i automatski nastavak nakon uspostave internet konekcije

– Mogućnost rada u pozadini i nakon isključivanja ekrana

– Prikaz u notifikacijama

– Manuelno određivanje lokacije na koju će datoteke biti snimljene

– (De)selekcija pojedinačnih datoteka koje će se skidati unutar torrenta

– Obavljaju svrhu korektno, sa manjim razlikama

Željene datoteke možete skidati na 3 načina:

1. Naći ciljani torrent putem internet preztraživača na vašem Androidu pa na iskočnom meniju za odabir aplikacije za izvršenje odabrati vašu torrent aplikaciju.

2. Unijeti URL ili magnetni link izravno unutar aplikacije

3. Naći ciljani torrent putem računara, prebaciti ga na Android uređaj, naći torrent datoteku putem bilo kojeg instaliranog menadžera datoteka i nakon dodira na nju odabrati željenu aplikaciju za rad sa torrentom.

Važno je znati da u toku preuzimanja preko bilo koje od aplikacija nije preporučljiva upotreba task killera ili čistača cache memorije jer postoji mogućnost da aplikacija koju koristite naprosto zaboravi šta je urađeno i koliko procenata datoteke je preuzeto. Ako se task killer baš mora koristiti, preporučuje se stavljanje torrent aplikacije na listu izuzetaka.

Sada možemo početi sa pojedinačnim aplikacijama na čije smo se besplatne verzije osvrnuli.

1. BitTorrent

Šire poznat termin BitTorrent je ujedno i naziv ove aplikacije zajedno sa prepoznatljivim ljubičastim logom, što i ne čudi s obzirom da je kreirana od strane ljudi koji su izumili bitTorrent protokol i software.

Glavni prioritet ove aplikacije je pojednostavljen izgled u kojem se svako može lako snaći. Na početnom ekranu dočekuju vas ljubazne upute u 3 koraka šta raditi dalje. Iako nećete pogriješiti ako budete radili po instrukcijama aplikacije, moramo napomenuti da na to niste obavezni jer se isti posao može obaviti primjenom bilo kojeg od već navedena 3 načina.

BitTorrent svoju svrhu obavlja odlično s tim da ima par sitnica koje bi se mogle popraviti. Iako ova aplikacija podržava magnetne linkove, unutar aplikacije to nije nigdje navedeno. Dodirom na 3 tačke pa na Add Torrent URL otvara se prozorčić u kojem se traži (očigledno) unos URL-a torrenta. Nije nigdje spomenuto da se osim URL-a u isto mjesto može uspješno unijeti i magnetni link. Prikaz u notifikacijama se mogao bolje riješiti stavljanjem informacija vezanih za samo preuzimanje umjesto usamljenog natpisa da je BitTorrent pokrenut.

Također, u odnosu na ostale aplikacije nudi  manje detalja o datotekama koje se preuzimaju.

Za dodatne opcije (u koje je uključena i eliminacija reklama) potreban je BitTorrent Pro koji putem Play Storea može biti vaš za 2,99 $.

google play button

2. aDownloader

Za aDownloader odmah možemo reći da je opcijama bogatiji od svih testiranih aplikacija iz ovog članka. Ova aplikacija urađena je tako da nalikuje drugim aplikacijama koje fabrički dolaze sa Androidom, pa u toku upotrebe stičete utisak da je aplikacija od starta dio Androida a ne naknadno skinuta sa Play Storea. Sama brojnost opcija nas je iznenadila. Za nabrajanje svih opcija bila bi nam potrebna cijela jedna recenzija namijenjena samoaDownloaderu, tako da ćemo se osvrnuti samo na neke. Tako aDownloader može prilagođavati svoj izgled telefonima i tabletima pojedinačno, sortiranje preuzimanja po raznim kriterijima, filtriranje IP adrese, omogućavanje enkripcije, podrška za RSS, podešavanja vezana za potrošnju baterije, vremensko ograničenje za seedove, gašenje po završetku preuzimanja, čak i vođenje zapisnika (log) o svemu što se dešava unutar aplikacije.

O datotekama koje se preuzimaju ponuđeno je dosta detalja kao što su podaci o peerovima, dijelovima  i trackeru.

Prikaz u notifikacijskoj traci odrađen je bolje nego u BitTorrentu s obzirom da pruža informacije o broju preuzimanja koja se obavljaju, brzina preuzimanja te brzina uploada. Ne bi bilo loše da uz ovo ima još i pokazatelj procenata preuzimanja, nadamo se da će developer u narednoj nadogradnji i to uključiti.

Što se tiče samog preuzimanja, aDownloader je svoje dužnosti obavljao korektno, naša jedina zamjerka je što neke magnetne linkove iz nepoznatih razloga jednostavno nije htio ni početi preuzimati.

google play button

3.  aTorrent

Ova aplikacija je respektabilno urađena. Nema opcija poput aDownloadera ali definitivno ima znatno više nego BitTorrent. Za razliku od BitTorrenta, aTorrent prilikom otvaranja prozorčića za unos URL-a uredno napiše i da je moguće unijeti i magnetni link.

Detalja o samom preuzimanju ne preostaje i na tom polju je otprilike izjednačen sa aDownloaderom, što je odlično.

Za razliku od prethodne dvije, notifikacijska traka aTorrenta je bolje urađena te se uz brzinu preuzimanja prikazani  procenti i preostalo vrijeme preuzimanja.

Što se tiče performansi, aTorrent se pokazao jako dobro. Dobar dojam nekome može malo omekšati činjenica da aTorrentu treba malo više vremena da otpočne sa samim preuzimanjem u odnosu na druge aplikacije.

Za više opcija tu je plaćena verzija aplikacije  aTorrent PRO koju možete dobiti za 4,99 $ putem Play Storea.

google play button

4. Torrentex

Torrentex je još jedna aplikacija vrijedna pažnje. Izgled je urađen prilično funkcionalno bez ikakvog pretjeranog dotjerivanja. Svidjelo nam se što je developer postavio procente preuzimanja malo većim u odnosu na ostale pokazatelje. Što se tiče opcija, Torrentex bi se mogao smjestiti negdje između BitTorrenta i aTorrenta. Notifikacijska traka je dobro urađena te pruža informacije o broju aktivnosti, brzini preuzimanja i brzini uploada. Jedino nedostaje broj procenata, međutim sve u svemu nije loše.

Performanse Torrentexa su na dobrom nivou, svoje dužnosti obavljao je tačno i bez pogovora, s tim da detaljnost o samim preuzimanjima nije na nivou aDownloadera.

google play button

5. Vuze

Aplikacija malo čudnog imena i sa žabom kao logotipom je također opcija vrijedna poštovanja. Aplikacija je izgledom urađena jednostavno i bez eksperimentiranja čime kao svoju karakteristiku ističe funkcionalnost. Nivo podataka koji pruža o preuzimanjima je i više nego dovoljan a po opcijama je otprilike ujednačen sa Torrentexom.

Svoju namjenu obavlja besprijekorno. Notifikacijska traka je urađena pristojno te pruža podatke o broju aktivnosti, brzini preuzimanja i brzini uploada.

google play button

 

6. tTorrent

tTorrent je alternativa sa fokusom na dostupnosti o informacijama o dešavanjima unutar same aplikacije dok ste van nje. Od svih navedenih aplikacija, tTorrent u notifikacijskoj traci daje najviše informacija i opcija. Čak postoje i 2 oblika prikaza notifikacijske trake, osnovna i malo produženaBrzina preuzimanja, brzina uploada, procenat preuzimanja, naziv datoteke koja se preuzima te tipka za gašenje aplikacije, sve je to prikazano u notifikacijskoj traci. Aplikacija nije siromašna opcijama ni u svom unutrašnjem dijelu te u tom segmentu ne zaostaje za drugim.Svoju svrhu aplikacija je obavljala dobro i bez problema.

Kao i za aTorrent, za više opcija tu je plaćena verzija aplikacije  tTorrent PRO koju možete dobiti za 4,99 $ putem Play Storea.

google play button

Korištenje RAM-a

Izvršili smo i testiranje koje se iz ovakvih članaka često neopravdano ispušta a to je korištenje RAM memorije. Kao kriterij korištenja RAM-a uzeli smo situaciju u kojoj se preuzima jedna datoteka. Kakvi su rezultati?

Po informacijama koje je prikazivao naš testni uređaj, pobjedu je odnio aTorrent koji je u navedenoj situaciji zauzimao svega 12-20 MB. Sljedeći je Torrentex koji je varirao u rasponu 24-30 MB RAM-a. Iza Torrentexa su ujednačeni aDownloader i tTorrent koji su varirali između 34 i 45 MB a na kraju kao najmanje efikasni  dolaze BitTorrent i Vuze koji variraju od 47 do 60 MB.

Koristite li vi ove aplikacije? Ima li neka aplikacija koja je po vašem mišljenju bolja a nismo je spomenuli?