Home Aplikacije Kako raste broj korisnika Zoom aplikacije, raste i broj hakerskih napada na...

Kako raste broj korisnika Zoom aplikacije, raste i broj hakerskih napada na nju

Sve veći broj napadača pokušava da iskoristi popularnost Zoom platforme, te se pojavio veliki broj domena koji liče na Zoom, ali služe za maliciozne radnje.

Softverska kompanija Zoom svojim klijentima nudi cloud platformu za komunikaciju, koja može da se koristi i za audio i za video pozive, a broj korisnika se povećao od početka COVID-19 pandemije. Suma novopristiglih klijenata se značajno uvećala od početka 2020. godine, budući da veliki broj zaposlenih svoje poslove obavlja online, pa se platformi od početka januara priključilo više od dva miliona novih korisnika, što je solidan rezultat, a posebno ako se ima u vidu da se tokom cele 2019. godine prijavilo 1,9 miliona novih klijenata. Tako Zoom sada broji preko 12,9 miliona aktivnih korisnika, a broj i dalje raste.

Od početka 2020. je registrovano i na stotine novih Zoom domena, a tako što su kreatori u nazive jednostavno uključivali i reč „Zoom“. Radi se o očekivanom trendu, budući da napadači uvek koriste trendove i popularne platforme, a kako bi svoje maliciozne sadržaje distribuirali što većem broju korisnika. Bezbednosni istraživači su otkrili i zoom-us-zoom_##########.exe šemu za imenovanje fajlova, a ovako imenovani fajlovi kada se preuzmu pokreću InstallCore instaler koji na pogođene uređaje distribuira i neželjene aplikacije, te druge maliciozne sadržaje.

Problem je i u tome što se Zoom već neko vreme nosi sa bezbednosnim problemima, pa je u januaru objavljena zakrpa koja se odnosila na propust koji je napadačima omogućavao da se priključe nezaštićenim Zoom razgovorima.

Znate li da nas možete pratiti i putem Viber grupa, Facebook stranica, Instagram profila, YouTube kanala ili Discord servera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

               

(pcpress)