Home Apple iOS Kako se zaštititi od Meltdown i Spectre propusta u procesorima

Kako se zaštititi od Meltdown i Spectre propusta u procesorima

Ako ste zadnjih dana bili online teško da vam je mogla promaknuti tema sigurnosnih propusta u procesorima kompanija IntelAMD i ARM – Meltdown i Spectre o kojima smo i sami pisali. Prve zakrpe koje će dotične učiniti samo lošim sjećanjem počele su pristizati, no posao još uvijek nije gotov.

Do tada možete se pokušati samostalno zaštititi. S obzirom da svakim danom sve više vremena provodimo online, tj. na Internetu najveća opasnost nam prijeti upravo od njega. Glavni krivac za to je JavaScript za kojeg je već dokazano kako je podložan na oba propusta.

Prvo što morate napraviti je osigurati svoje browsere na desktop i laptop računarima te na mobilnim telefonima. U slučaju da koristite Firefox, onda ste sav posao već obavili jer je Mozilla već poduzela potrebne korake kako bi otežala iskorištavanje propusta za udaljeni napad.

U Slučaju Chromea 64, morat ćete malo zasukati rukave. U adresnu liniju trebate upisati chrome://flags/#enable-site-per-process nakon čega će vam se otvoriti skrivene postavke vašeg browsera. Slijedeći korak je omogućavanje opcije Strict site isolation te ponovno pokretanje Chromea.

Isto možete napraviti i na Chromeu za Android, ali ne i na onom za iOS. Google će inače 23. Januara izdati novu, 64. verziju Chromea koja će sadržavati ispravke koje će po defaultu onemogućavati iskorištavanje navedenih propusta.

Ako ste korisnik Safarija, za sada zbog Appleove zatvorenosti nema informacija je li podložan propustima. Dok se Apple službeno ne oglasi po tom pitanju bilo bi najbolje da za surfanje koristite Chrome ili Firefox.

(benchmark)