Home Ostalo Kineski operatori noću gase pojedine 5G bazne stanice

Kineski operatori noću gase pojedine 5G bazne stanice

Prošle godine kineski mobilni operateri lansirali su 5G mrežu koja je korisnicima s kompatibilnim telefonima i na mjestima gdje je signal dostupan omogućila surfanje puno većim brzinama, što je jedan od najvećih benefita mreže nove generacije. Telekomi su nastavili s postavljanjem baznih stanica i ove godine, usprkos pandemiji, ali 5G mreža i sve veći broj baznih stanica donose i neke nove probleme, pri čemu ne mislimo na probleme vezane za brojne teorije zavjera o 5G mreži.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Naime, 5G bazne stanice veliki su potrošači energije, što naravno negativno utiče na okolinu i ako se budu postavljale na sličan način kao i 3G i 4G bazne stanice, potrošnja energije “dramatično će porasti”, upozorili su nedavno iz Ericssona. Istraživanje Huaweija ukazalo je na sličan problem – potrošnja 5G baznih stanica je 3 i po puta veća u odnosu na potrošnju infrastrukture za 4G mreže, a razlog za to dijelom leži i u činjenici što je za 5G mreže potreban veći broj baznih stanica.

Rastavljanje Galaxy Note20 telefona pokazalo da stižu sa dvije vrste hlađenja čipseta

Pojavile se fotografije Xiaomi Mi 10T Pro telefona

Problemu potrošnje energije kineski teleoperater China Unicom doskočo je na neuobičajen način – nedavno su najavili kako će od 9 naveče pa do 9 ujutro “uspavati” dio baznih stanica u gradu Luoyangu. Sličnu praksu primjenjuju i u nekim drugim gradovima u kojima još nema dovoljno korisnika 5G mreže, što nije dobro sjelo korisnicima koji se pitaju ima li smisla plaćati korištenje mobilne mreže nove generacije ako im ona neće uvijek biti dostupna.

Xiaomi sprema već treću generaciju selfi kamera ispod ekrana

MediaTek zatražio dozvolu da isporučuje čipsete za Huawei telefone

Iz China Unicoma umiruju korisnike te kažu da stavljanje stanica u hibernaciju neće utjecati na iskustvo korištenja te da je riječ o “automatskim mjerama u određeno vrijeme”, a hibernacija je zakazana “zavisno od potreba”, pa se tako stanica gasi u trenucima kada nema povezanih uređaja s baznim stanicama. S takvom praksom stavljanja stanica u hibernaciju mobilni operateri mogu značajno smanjiti troškove energije i održavanja, komentirali su iz CU-a za stranicu South China Morning Post.

Američki tinejdžer objavio preko 20,000 Wikipedia članaka na jeziku koji ne govori

Windows, odnosno Microsoft Defender više neće biti moguće deaktivirati na Windows 10 računarima

(zimo)