Home Android Aplikacije Kingo – program koji rootuje (skoro) svaki telefon

Kingo – program koji rootuje (skoro) svaki telefon

Nekada je rootanje telefona bio prilično zahtjevan posao koji je tražio i malo predznanja, dolaskom programa pod nazivom Kingo Android Root to je postalo veoma lak posao.

Rootanje je vrlo čest termin koji se spominje među korisnicima Android uređaja. Root (eng. korijen) je termin preuzet iz GNU/Linux operativnih sistema koji predstavlja korisnika sa najvećim administratorskim privilegijama unutar operativnog sistema. Na Androidu kao korisnik uređaja niste root korisnik sve dok svoj uređaj ne “rootate”. U principu, sam postupak je bezbolan i ne zahtjeva vještine programiranja. Rootanje se vrši s ciljem prevazilaženja ograničenja koji postavljaju telekom operateri ali i hardverskih ograničenja od strane samih proizvođača. Proces se najčešće temelji na iskorištavanju slabosti unutar firmweara, a zatim kopiranje potrebnih datoteka koje imaju potpune administratorske privilegije. Detaljnije o samom rootanju možete pronaći na ovom našem tekstu.

Kingo Android Root taj proces zaista pojednostavljuje da baš svako može uraditi rootanje svog Android telefona ako je on podržan od strane Kingo Android Root-a. Da li je vaš telefon već podržan možete pogledati na ovom linku, a ako i nije, s obzirom da su autori prilično ažurni, vjerovano će uskoro biti podržan.

Nekon što preuzmete Kingo sa ovog linka te instalirate program, potrebno je uključiti USB debuging opciju na vašem telefonu koja se nalazi pod Settings (Podešavanja) zatim Developer options (Opcije razvojnog tima) pa zatim uključite USB debugging (Otkrivanje greške putem USB-a).

Nakon toga priključite svoj Android telefona USB kablom na računar i pokrenete Kingo Android Root te slijedite uputstva sa ekrana, napomenimo da će biti potrebno da u jednom trenutku isključite USB kabl kako bi se instalirali potrebni drajveri, kao i to da će za određene modele, poput nekih HTC uređaja biti potrebno otključati boot loader.