Home Ostalo Windows Phone Ko je ubio Windows Phone?

Ko je ubio Windows Phone?

Windows Phone je nezvanično mrtav (iako je ostalo još malo uređaja sa Windows 10 operativnim sistemom), a ubio ga je ni manje ni više nego – Android.

Apple je promijenio sve u mobilnom svijetu, no u kaotičnim godinama nakon njegovog predstavljanja postojala je masivna prilika da neka alternativa dominira tržištem mobilnih uređaja. Microsoft ju je mogao lako ugrabiti, no Google je uskočio prije.

Svakako, mnogi proizvođači su pokušali odgovoriti na iPhone sa svojim uređajima i operativnim sistemima. Microsoftov igrač je bio Windows 6.5, prepravljen operativni sistem koji nije bio u potpunosti dizajniran za ekrane osjetljive na dodir. Naslijedio ga je Windows Phone 7 koji je došao kao dobro osvježenje sa orginalnim novim idejama, no nažalost prekasno. Windows Phone 8 je također imao jako loš tajming, a nije mu išla u prilog ni činjenica da je razbijesnio Microsoftovu zajednicu korisnika zato što nije bio dostupan starijim uređajima. Ista stvar se, svakako, desila i sa Windows 10 Mobile, no malo koga je bilo briga. I da, Microsoft je u međuvremenu kupio najpouzdaniji brend mobilnih telefona, Nokiu, te ga zdrobio.

I dok Microsoft nije nimalo sebi pomogao ovim koracima, pomogao je jednoj kompaniji koja je oduvijek “držala oko” na Microsoftovim ambicijama za mobilne platforme. Da, ta kompanija je ni manje ni više Google. Ideja je bila da se kreira platforma koja je besplatna“čista” od nekih ograničenja licenciranja koje su usporavale industriju, što bi svakako predstavljalo jaku konkurenciju platformama na tržištu. Jasno je da je Google bio zabrinut da bi Microsoftova strategija za mobilne platforme mogla biti uspješna, a konkurenciju je predstavljala i Nokia sa Symbian operativnim sistemom. Naravno, sve ovo je bilo prije nego se iPhone pojavio i prije nego je započela sva iPhone revolucija.

Činjenica da se Google plašio Windows mobilne platforme jeste malo teška za svariti sada, pogotovo ako se uzme u obzir da je iPhone taj koji je natjerao proizvođače da naprave toliko grešaka sa novim uređajima u cilju suprotstravljanja Apple-u. To je, na kraju krajeva, učinio i Google, no činjenica da je Google svoju platformu učinio otvorenom i besplatnom malo je “ubila” tržišni udio Microsofta, s obzirom da je postojala naknada za korištenje Windows Phone sistema. Također, Microsoft nije predstavio kompetentnog konkurenta iPhone-u do oko 2010-te godine, a u to vrijeme je Droid bio u prodaji već godinu dana. Koliko god da je iPhone uzdrmao tržište, tada su operateri imali moć da odrede ko dobiva a ko gubi. Verizon je 2008-me godine prihvatio BlackBerry Storm, što je bila velika greška te je Verizon 2009-te godine istraživao šta još ima na tržištu. Kako određeni proizvođači nisu uspjeli ubijediti operatera da preuzme neke njihove uređaje, a Windows Phone 7 je trebao biti predstavljen tek za godinu dana, Verizon je uložio sve u Droid-a. Ostalo je, kako kažu, historija.

(balkanandroid/theverge)