Home Telefoni Kompanija Royole Technology predstavila FlexPai, prvi telefon sa savitljivim ekranom

Kompanija Royole Technology predstavila FlexPai, prvi telefon sa savitljivim ekranom

Zadnjih godinu dana dosta se pisalo o mobitelima sa savitljivim ekranima. Par takvih uređaja čak bi trebalo biti spremno za 2019. godinu, a proizvesće ih velika imena poput Samsunga, Huawei-ja i LG-a.

Ali, ta velika imena će zakasniti. Kineska kompanija Royole Technology prva je proizvela funkcionalan mobitel sa savitljivim ekranom – FlexPai. Kompanija je toliko sigurna u njegovu kvalitetu da će ga krajem decembra 2018. godine pustiti i u prodaju. Tim će FlexPai, ako ne dođe do kakvog obrta, postati i službeno prvi telefon sa savitljivim ekranom na tržištu.

Očekivano cijena je visoka – 8.999 juana, što bi preračunato u američke dolare bilo oko 1.290 USD odnosno 1130 evra. Odmah da napomenemo kako se navedeni iznos odnosi na osnovnu konfiguraciju sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, te kako će postojati još najmanje dvije – sa 8 GB RAM-a i 256 GB, odnosno 512 GB skladišnog prostora. A takvim modelima će i cijena biti veća – 9.998 i 12.999 juana, odnosno oko 1.440 i 1865 USD.

Kao i većina drugih modernih telefona tako i FlexPai ima podršku za memorijske kartice microSD formata. Jedino treba voditi računa kako su podržane kartice do kapaciteta od 256 GB.

U prilogu možete vidjeti fotografije koje vam u potpunosti otkrivaju njegov dizajn. FlexPai nije malen, lagan ni tanak uređaj. Dimenzije su mu 134 x 190,35 x 7,6 milimetara, a težina 320 grama! Dok debljina uređaja u rasklopljenom stanju iznosi 7,6 milimetara u sklopljenom je čak 15,2 milimetara, što je već debljina kućišta kod laptopa. Razlog tome je što se ekran ne može u potpunosti preklopiti, do potpune ravnine.

Kada je FlexPai sklopljen veličina AMOLED ekrana je 4 inča, a dok je rasklopljen 7,8 inča. Omjer stranica mu je tada 4:3, a rezolucija 1.920 x 1.440 piksela. Dobra vijest za sve mrzitelje notcha je da ga nema, no zato je tu s lijeve strane podebljia ivica u kojoj su smještene kamere, zvučnik i senzori.

FlexPai se zasniva na Snapdragonu 8150 i Adreno 640 grafici. SoC ima osam jezgara koje rade na brzini od 2,8 GHz. Zatim, tu su i dvije kamere, jedna od 16 MP i druga od 20 MP. Kamere imaju otvor blende F/1.8 te podršku za autofokus i OIS. Za kvalitetnije noćne fotografije Royole je dodao i bljeskalicu.

Iako veličinom uspješno može zamijeniti omanje tablete Royole nije ugradio 3,5-milimetarski audio port, ali jeste USB Type-C port koji služi za punjenje baterije te spajanje slušalica. Kad smo kod baterije, njen kapacitet je 3.800 mAh. Baterija podržava tehnologiju brzog punjenja – Ro-Charge koja će u sat vremena bateriju napuniti do 80% njenog kapaciteta.

Sa softverske strane uređaja nalazi se Water OS 1.0, koji se zasniva na Android platformi. Neka vas ne zavarava mala brojčana oznaka, Water OS se zasniva na najnovijoj verziji Androida – 9.0 Pie. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim internet stranicama proizvođača.

(bug)