Home Apple iOS Kompanije u Kini radnicima zabranjuju korištenje iPhone telefona

Kompanije u Kini radnicima zabranjuju korištenje iPhone telefona

Za dio ljudi Appleovi proizvodi predstavljaju statusni simbol jer si ne može svatko priuštiti smartphone koji košta više od 1000 evra, koliko u slobodnoj prodaji iznosi cijena iPhone XS Max. No u nekim kineskim kompanijama telefoni američke kompanije u kratko su vrijeme od statusnog simbola postali nepoželjni uređaji zbog kojih zaposleni mogu upasti u velike probleme.

Razlog ovakvog odnosa i bojkota Applea jeste ponašanje SAD-a prema ZTE-u i Huaweiju, kao i uvođenje Trumovih tarifa, a situacija je kulminirala nakon hapšenja direktorice korporativnih finansija Huaweija, Meng Wanzhou. Dio šefova kineskih kompanija odlučio je uzvratiti udarac takvom odnosu prema Huaweiju te su zaposlenima ponudili popuste i subvencije na kupovinu njihovih uređaja (u nekim slučajevima popusti se nude i na ZTE-ove telefone), a neke kompanije zaposlenima čak daju besplatne pametne telefone drugog najvećeg mobilnog proizvođača na svijetu.

Dok će zaposleni takvih kompanija Huaweijeve uređaje dobiti besplatno, prema informacijama sa stranice 9to5Mac, ljubitelji Appleovih telefona nalaze se pred velikim problemima jer im prijete novčane kazne i neće dobiti bonuse, dok bi neki mogli ostati bez posla.

Tako je jedna kineska kompanija iz Shenzhena (grada u kojem je smješten Huawei, čita se Šenđen) zaprijetila svojim zaposlenima da će im oduzeti Appleove telefone, dok će onima koji nastave koristiti iPhone dati otkaz. Iz Shenzhen Yidaheng Technologyja najavili su kažnjavanje zaposlenih koji kupe iPhone (visina kazne biće jednaka cijeni kupljenog telefona), a dio kompanija svima koji posjeduju iPhone neće isplatiti (zaslužene) bonuse.

Nije teško pretpostaviti da će zaposleni u takvim kompanijama promijeniti uređaje koje koriste i Appleove telefona zamijeniti s uređajima kineskih proizvođača.

Sve to je apsurdno, kada svi znamo da se iPhone proizvodi u kineskim fabrikama.

(zimo)