Home Apple iOS Kupio dijelove za iPhone i sam ga sastavio

Kupio dijelove za iPhone i sam ga sastavio

Scotty Allen, entuzijasta, haker i inženjer iz SAD-a došao je na neobičnu ideju. S obzirom da dio godine živi u kineskom Shenzhenu, meki za proizvođače i kupce svih mogućih gadgeta, smislio je da bi mogao pokušati od sastavnih dijelova složiti sam svoj iPhone. Ubrzo je i krenuo s realizacijom te ideje, pa je počeo kupovati dijelove. Shvatio je da iPhone 7 neće biti moguće složiti na ovaj način jer je rezervne dijelove vrlo teško pronaći na neslužbenom tržištu, i tako je izbor pao na model 6S.

Od raznih je dobavljača kupio originalnu matičnu ploču s procesorom, memorijom i ostalim centralnim hardverom, kao i Touch ID sistemom i kamerom. Iz ostalih je neslužbenih izvora nabavio i kućište, ekran, bateriju i sve ostalo potrebno za sastavljanje iPhonea, te prionuo na posao.

Na kraju je na ovaj projekt potrošio više od mjesec dana, ali i samo oko 300 američkih dolara za dijelove i stručnu pomoć oko njihovog sastavljanja. Nakon svega dobio je potpuno funkcionalni pink-crveni iPhone 6S sa 16 GB memorije koji “vrti” iOS 9 – i to iz vlastite radionice. O cijelom projektu objavio je i priču, kao i pripadajući kratki dokumentarac koji možete vidjeti ispod ovog teksta.

(bug)