Home Telefoni Lenovo sprema Z5 telefon sa ekranom preko cijele prednje strane

Lenovo sprema Z5 telefon sa ekranom preko cijele prednje strane

Mobilni telefon čija prednja strana je napravljena u potpunost od ekrana – od gornje do donje, te od lijeve do desne ivice – san je mnogih korisnika, a čini se i svih proizvođača. Otkako je Apple predstavio iPhone X sa izrezom koji donekle rješava problem smještaja prednje kamere i svih potrebnih senzora, tržište je doslovno preplavljeno sličnim rješenjima zasnovanima na Androidu, a Google je čak odlučio podršku za “notch” uključiti u Android P.

Nisu se, međutim, svi još pomirili s tim da će telefoni u budućnosti imati isključivo ekran sa “zubom” s gornje strane, već rade na tome da ispod matrice ekrana ugrade sve što je potrebno kako bi se on mogao protezati do svih ivica uređaja. U Lenovu su, čini se, vrlo blizu tome.

Njihov je potpredsjednik Chang Cheng, na kineskoj društvenoj mreži Weibo objavio “teaser” sliku kojom najavljuje budući model Lenovo Z5 – s prednjom stranom potpuno prekrivenom ekranom. Cheng u svojoj objavi spominje četiri velika tehnološka dostignuća i čak osamnaest patentiranih tehnologija koje su omogućile izradu ovakvog telefona. Kamera, senzori udaljenosti i svjetla, zvučnici, čitač otisaka prsta i ko zna što još – sve je, očgledno, na neki način Lenovo uspio “spakovati” ispod ekrana.

Ovim su dobili uređaj koji ima odnos ekrana i prednje strane od čak 95% (kod iPhonea X on je 82,9%). Naravno, u istom smjeru ide i Vivo APEX s 98% “udjela ekrana u tijelu uređaja” i kamerom koja iskače iz njegove ivice, ali Lenovo bi mogao biti prvi koji je zaista sve što jednom modernom mobitelu s prednje strane treba uspio (ili će uskoro uspjeti) smjestiti na nevidljiv način ispod ekrana i potom isti maksimalno “rastegnuti”. Jedva čekamo saznati više informacija.

(bug)