Home Ostalo LG je najavio kako napušta ciklus objavljivanja novog telefona svake godine

LG je najavio kako napušta ciklus objavljivanja novog telefona svake godine

Iako mnogo proizvođači forsiraju politiku predstavljanja novog premium telefona svake godine, pojedini čak i dva uređaja godišnje, LG je odlučio, barem kada su oni u pitanju, stati na kraj takvoj poslovnoj politici. Podpredsjednik LG-ja Cho Sung-jin je na konferenciji za novinare na CES-u najavio zaokret tvrtke na tržištu pametnih telefona.

Na pitanje o budućem LG G7 pametnom telefonu Cho Sung-jin je najavio kako se kompanija više neće držati fiksnog godišnjeg izdavanja novih pametnih telefona. Umjesto toga u LG-ju se namjeravaju koncentrisati na duže zadržavanje postojećih modela te radi šireg izbora, na izdavanje više različitih varijanti uređaja iz G i V serija.

Iako nije bilo pregleda na finansijsku situaciju LG-jeva mobilnog odjela poznato da je riječ o odjelu s finansijskim problemima koji bi za kvartal od oktobra do decembra 2017. godine trebao zabilježiti finansijske poteškoće 11 kvartal za redom. Ipak, kompanija je tokom 2017. godine uspjela smanjiti gubitke za više od 40% u odnosu na 2016. godinu, a taj bi se trend trebao nastaviti i tokom 2018. godine.

Najveća zarada LG-jeva odjela za mobilne uređaje ne potječe od high-end već od budžetskih modela. LG namjerava napraviti odmak od mobilnih uređaja te se više posvetiti ostalim sektorima kao što je autonomna vožnja te roboti i televizori u kombinaciji s umjetnom inteligencijom.

(bug)