Home Ostalo Listu od 10 najprodavanijih telefona u Kini krajem 2018. godine drže svega...

Listu od 10 najprodavanijih telefona u Kini krajem 2018. godine drže svega 3 kompanije

Tvrtka Canalys objavila je svoje statističke podatke koji se tiču velikog kineskog tržišta pametnih telefona.

Spominje se pad u trećem kvartalu 2018. godine od 15%, s 119 miliona isporučenih mobilnih uređaja u trećem kvartalu 2017. godine na 101 milion uređaja isporučenih u trećem kvartalu 2018. godine.

Tržište predvodi domaća kompanija Huawei, prije svega zbog popularnosti njihovog brenda Honor. Kompanija iz Cupertina na petom je mjestu po broju isporučenih uređaja te na prvom po ostvarenim prihodima zbog cijena njihovih iPhone-a. Ističe se lošija prodaja najnovijih modela iPhone. Bolje se prodavao prošlogodišnji iPhone X model (koji je povučen iz prodaje), dok novi iPhone XS modeli nisu ostvarili zapaženiji uspjeh.

U Canalysu ističu da se flagship uređaji u Kini prodaju s cijenom koja se kreće između 400 i 600 američkih dolara, da je prosječna cijena pametnih telefona na tamošnjem tržištu oko 300 američkih dolara te kako bi budući pametni telefoni zbog novih tehnologija kao što su 5G mobilne mreže i savitljivih ekrana mogli podići prag što se tiče flagship uređaja na više od 600 američkih dolara.

U trećem kvartalu najpopularniji pametni telefon na kineskom tržištu bio je A5 kompanije Oppo. Riječ je o kompaniji koja s sestrinskom kompanijom Vivo drži gotovo čitavu listu deset najpopularnijih pametnih telefona u Kini (s izuzetkom Redmi 6A modela kompanije Xiaomi).

(bug)