Home Aplikacije Microsoft Edge je stigao za Android i iOS

Microsoft Edge je stigao za Android i iOS

Windows Mobile je, definitivno, sada je svima jasno, promašeni projekt Microsofta u unaprijed izgubljenoj borbi protiv dominacije Androida i iOS-a. Godinama su balansirali na ivici, a onda su u Redmondu shvatili da je bilo kakav pokušaj osvajanja ve’eg dijela tržišta u stvari nemoguć, tako da su se fokusirali na vlastite aplikacije za Googleovu i Appleovu mobilnu platformu. Jedna od takvih aplikacija je svakako i Microsoft Edge, web preglednik kojega koristi sve više korisnika na Windows desktop računarima, a sada će šansu imati i na Android i iOS mobilnim uređajima.

U Oktobru je krenula Microsoft Edge Preview verzija za Android i iOS, u Microsoftu su procijenili da je vrijeme i za stabilnu verziju koja može u produkciju, pa je tako ovaj internet preglednik dostupan za preuzimanje na spomenuta dva mobilna operativna sistema.

Nažalost, u prvoj “rundi” samo će dio odabranih korisnika na iOS-u i Androidu imati tu privilegiju mogućnosti instalacije Microsoft Edgea u finalnoj verziji. Što se tiče iOS-a, dostupan je u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Kini. Android verzija je dostupna u Kanadi, Australiji i Indiji, ali je Microsoft najavio kako će “vrlo brzo” Microsoft Edge biti dostupan i na ostalim tržištima.

Ako koristite Microsoft Edge na desktop računaru ili laptopu, svakako ćete cijeniti mogućnost “prebacivanja” između desktopa i mobitela “u oba pravca”, a stabilna verzija donosi vam i sinhronizaciju lozinki, mogućnost podešavanje noćne teme i još poneku korisnu stvar. Više u svemu možete pročitati u službenoj Microsoftovoj objavi ovdje.

                    

(zimo)