Home Ostalo Windows Phone Microsoft krajem godine gasi Windows Phone 8.1 prodavnicu aplikacija

Microsoft krajem godine gasi Windows Phone 8.1 prodavnicu aplikacija

Microsoft je još sredinom 2017. godine odustao od razvijanja vlastite mobilne platforme Windows Phone 8.1 i okrenuo se globalno prihvaćenom Androidu. Uprkos tome za uređaje koji su predstavljeni i prodani prije ove odluke morao je nastaviti pružati softversku podršku, ali uskoro će i tome doći kraj.

Microsoft će 16. decembra 2019. godine ugasiti App Store, što znači kako telefoni zasnovani na Windows Phone 8.1 platformi od tog dana više neće moći ažurirati svoje aplikacije. Neće ih moći ni ponovno instalirati u slučaju da resetiraju svoj uređaj na fabričke postavke. Microsoft preporučuje svima koji žele nastaviti koristiti svoje uređaje i dalje, da sve potrebe aplikacije preuzmu što prije, a najkasnije do 16. decembra 2019.

Microsoft se potrudio pa je na zvaničnim stranicama objavio i popis Lumija koje se još uvijek mogu nadograditi na noviju, ali takođe napuštenu platformu Windows 10 Mobile. Takvih uređaja je ukupno 17, od čega je deset s Nokijinim brendom, a sedam s Microsoftovim.

Za nadogradnju podržanih Windows 8.1 telefona potrebno je na uređaj preuzeti aplikaciju Upgrade Advisor te pratiti upute. Korisnici koji svoje telefone žele nadograditi preko računara moraće svoje telefone spojiti kabelom i koristiti aplikaciju Over-the-cable Updater.

Podsjetimo, ni s nadogradnjom na Windows 10 Mobile navedenim Lumijama se neće se znatno produžiti životni vijek, tek do 10. decembra ove godine, za kada je Microsoft najavio obustavu izdavanja sigurnosnih nadogradnji, ispravku bugova te bilo kakve korisničke podrške i za Windows 10 Mobile.

(bug)