Home Ostalo Windows PC Microsoft za godinu dana prestaje s podrškom za Windows 7

Microsoft za godinu dana prestaje s podrškom za Windows 7

Windowsi 7, gotovo deset godina star operativni sistem, donedavno je bio i najkorišteniji desktop OS na svijetu. Nedavno ih je prestigla sveprisutna “desetka”, ali Windowsi 7 i dalje se ne daju tako lako. Po svim relevantnim statistikama oni su drugi najpopularniji OS i instalirani su na više od jedne trećine svih računara u svijetu. Uprkos tome, kraj službene Microsoftove podrške za “sedmicu” već je na vidiku.

Još ranije u Redmondu su odlučili kako će podršku za Windowse 7 u obliku zakrpa i nadogradnji pružati do 2020. godine. Ono što se nekada činilo daleko došlo je relativno blizu – zadnji dan, do kada će Microsoft službeno besplatno podržavati Windowse 7 biće za godinu dana. Tačnije, zadnji dan podrške biće 14. januara 2020. godine.

Oni koji će htjeti i moći plaćati, mogu očekivati da će sigurnosne zakrpe za svoj omiljeni OS dobijati čak do 2023. godine. Takva usluga podrške za Windowse 7 namijenjena je poslovnim korisnicima i velikim sistemima, a pretplata će se obračunavati mjesečno prema broju računara na kojima je “sedmica” instalirana.

Svi ostali, privatni korisnici i oni koji ne misle Microsoftu plaćati pretplatu za ovaj OS, imaju još 365 dana da svoj sistem nadograde na Windowse 10. Nakon 14. januara slijedeće godine Windowse 7 biće i dalje moguće aktivirati i koristiti, ali bez najnovijih sigurnosnih zakrpa što računar izlaže rizicima, poručuju iz Microsofta.

(bug)