Home Aplikacije Naredna verzija Google Chrome stiže sa podrškom za izrez na vrhu ekrana

Naredna verzija Google Chrome stiže sa podrškom za izrez na vrhu ekrana

Google je započeo sa beta razvojem Chrome 69 verzije svog preglednika na svim podržanim platformama, uključujući GNU/Linux, macOS i Microsoft Windows, a poznate su neke od novih funkcija i poboljšanja koje će nova verzija doneti.

Jedna od zanimljivijih novih funkcija, koje će Google Chrome 69 implementirati, jeste podrška za naredenu generaciju efikasnog AV1 video kodeka, koji razvija Alliance for Open Media. AV1 obećava ispravke aktuelnih problema sa video streamingom, tako što poboljšava efikasnost kompresije za 30% u odnosu na postojeće kodeke.

Pored ovoga, Chrome 69 dobija neke nove CSS trikove, uključujući konusni gradijent omogućavajući tranziciju boje oko centra umesto isijavanja iz njega, podršku za nove margine, granice, CSS scroll snap pozicije, kao i podršku za izreze u ekranu (odnosno notch), koji će Google uskoro implementirati i u dolazeći Android P.

Tu su i poboljšanja za performanse na sistemima sa više jezgara, nekoliko novih javaScript API-ja, novi Keyboard Map API, WebRTC poboljšanja i drugo.

Potrebno je napomenuti da je Google Chrome 69 trenutno u beta fazi i da se ne preporučuje korišćenje ove verzije u produktivne svrhe, već samo za isprobavanje i testiranje novih funkcija.

(benchmark)