Home Apple iOS Nasljednik Apple M1 čipa će imati 10 jezgara

Nasljednik Apple M1 čipa će imati 10 jezgara

Plafon memorije od 16 GB i dva Thunderbolt porta na Mac računarima zasnovanim na Apple M1 čipu, nisu se dopali profesionalnim korisnicima. Srećom, izvori Bloomberga tvrde da se govori o redizajniranju MacBook Pro-a i da će Mac Mini višeg nivoa koristiti čipove koji ne samo da „uveliko nadmašuju“ performanse M1, već će sadržati do 64 GB RAM-a i četiri Thunderbolt porta. To se ne razlikuje od postojećih Intelovih modela, ali i dalje bi trebalo da vam bude olakšanje ako nameravate da pogurate budući Apple laptop do krajnjih granica.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Delovi, pod nadimcima Jade C-Chop i Jade C-Die, navodno će sadržavati osam jezgara visokih performansi i dva jezgra male snage, sa grafičkim procesorima sa 16 ili 32 jezgra. Takođe bi trebali da vidimo i „poboljšani“ Neural Engine za AI zadatke, kako javljaju tipsteri. M1 trenutno uključuje četiri brza jezgra, četiri jezgra male snage i ne više od osmojezgrenog GPU-a. Prethodne glasine su nagovestile novi MacBook Pro sa 14 i 16 inčnim ekranima smeštenim u novo kućište koje vraća MagSafe, HDMI i ulaz za SD karticu. Podaci procurili u okviru napada ransomware-a na jednog dobavljača kompanije Apple, pokazali su šeme MacBook Pro-a sa ovim portovima. Novi MacBook Pro mogao bi da debituje već početkom leta.

iPhone 13 će imati drastično manji izrez na vrhu ekrana

Očigledno da je poslednje curenje takođe pružilo putokaz za ažuriranje za druge Apple Mac-ove. Mogli bismo da vidimo „preuređeni“ MacBook Air već krajem 2021. godine sa pravim naslednikom M1 čipa koji ima isti broj jezgara, ali bolje performanse i koji uključuje GPU sa 9 ili 10 jezgara. Skromniji MacBook Pro bi dobio i taj čip. „Potpuno novi“ Mac Pro trebalo bi da izađe tek 2022. godine, ali bi se pojavio u verzijama sa 20 ili 40 jezgara (četiri ili osam onih sa malim napajanjem) i sa 64 ili 128 jezgara. Ako je ovo curenje podataka autentično, Apple je jasno svestan da se mnogi njegovi korisnici neće nadograditi sve dok ne prevaziđu ograničenja M1 hardvera.

Apple je četvrti najveći prodavac računara

(benchmark)