Home Ostalo Internet Netflix i YouTube su najveći potrošači internet saobraćaja u većini zemalja

Netflix i YouTube su najveći potrošači internet saobraćaja u većini zemalja

Kompanija Sandvine, koja se inače bavi proizvodnjom mrežne opreme i s njom povezanih rješenja, izradila je veliki izvještaj o internet saobraćaju i uslugama na koje se on najviše troši. Prije nego detaljnije analiziramo podatke moramo naglasiti da se oni odnose na cijeli svijet, ali bez Indije i Kine, za čija su tržišta dostupni tek ograničeni podaci.

U ostatku svijeta, dakle, internet saobraćaj sastoji se većinom od gledanja video sadržaja, na koji odlazi 58% ukupnog saobraćaja u download smijeru. Iza njega nalazi se web saobraćaj, dok je na treće mjesto stigla kategorija online igranja, pretekavši društvene mreže, trgovinu, razmjenu fajlova i razmjenu poruka po količini saobraćaja.

Najveći potrošač video internet saobraćaja je Netflix, na koji otpada 15% ukupnog svjetskog downloada. Odmah iza njega smjestio se YouTube s 11,4%. Situacija u našoj regiji EMEA, koja obuhvata Europu, Bliski istok i Afriku, nešto je drugačija od globalne. Ovdje je glavni generator video saobraćaja u downloadu YouTube, a Netflix se plasirao na drugo mjesto.

Za vrijeme utakmica Svjetskog Prvenstva u Rusiji proteklog je ljeta zabilježen zanimljiv trend u EMEA regiji. Gledaoci su, dok je njihova reprezentacija igrala, velikom većinom gledali prenose pa je ta vrsta saobraćaja u 90 minuta pretekla i YouTube i Facebook. Međutim, u poluvremenima utakmica gledanje YouTubea značajno je raslo jer su, vjerojatno, gledaoci tražili snimke najzanimljivijih detalja.

Više od 50% ukupnog internet saobraćaja u svijetu je zaštićeno enkripcijom, a kao najznačajniji generator saobraćaja u uploadu izdvaja se Torrent mreža, koja je zaslužna za gotovo 22% ukupnog saobraćaja u tom smjeru.

Kad je riječ o društvenim mrežama, Instagram je pretekao Facebook kao mreža s najvećim saobraćajem. Skype je i dalje najveći potrošač saobraćaja od svih aplikacija za dopisivanje i video razgovore, dok Spotify drži primat u muzičkom segmentu streaminga. Kod igara, prvi je League of Legends, a slijedi ga Fortnite.

(bug)