Home Telefoni Nokia telefonima produžena softverska podrška sa 2 na 3 godine

Nokia telefonima produžena softverska podrška sa 2 na 3 godine

Proizvođač Nokia uređaja finska kompanija HMD Global najavila je produženje softverske podrške za modele Nokia 3, Nokia 5, Nokia 6 i Nokia 8, predstavljene 2017. godine, čija je dvogodišnja podrška po pitanju ažuriranja trebala završiti ove godine.

Samsung Galaxy S7 i Galaxy S7 Edge nastavljaju dobijati redovna sigurnosna ažuriranja

Nokia 3, 5 i 6 prvi su telefoni kompanije HMD Global, a predstavljeni su na MWC-u 2017. godine. Tada jeobećana dvogodišnja softverska podrška za sve Nokia uređaje, u što su mnogi sumnjali, a HMD Global sada ide korak dalje i produžava tu podršku na tri godine. Nokia 8 predstavljena je tokom ljeta iste godine, a u 2017. još je predstavljena i Nokia 2, koja neće dobiti produženje podrške, nego će njen softverski životni vijek završiti u novembru ove godine.

Sigurnosna ažuriranja u trećoj godini softverske podrške Nokia Mobile isporučivaće na tromjesečnom princupu. To znači da će vlasnici Nokije 3, 5, 6 i 8 svako tri mjeseca dobiti ažuriranje koje se sastoji od svih sigurnosnih ažuriranja iz prethodna tri mjeseca. Tromjesečni način isporučivanja ažuriranja za Nokiju 3 počinje u septembru ove godine, a podrška završava u septembru 2020. godine, dok za Nokiju 5, 6 i 8 režim tromjesečnih ažuriranja kreće od oktobra ove godine, a softverska podrška završava u oktobru 2020. godine.

Svakako hvale vrijedan potez finskog proizvođača, koji je pokazao da je moguće redovno ažurirati i uređaje niže cjenovne kategorije, što mnogi proizvođači izbjegavaju.

(mobhr)