Home Apple iOS Novi Apple Smart Battery Case ima posebno dugme za kameru

Novi Apple Smart Battery Case ima posebno dugme za kameru

Apple je svoj prvi Smart Battery Case predstavio još prije par godina  odnosno krajem 2015. i bio je namijenjen iPhoneima 6 i 6s. Osim što je navedene uređaje štitio od oštećenja zbog pada, osiguravao im je i dodatnu autonomiju, bez da je korisnik morao potražiti slobodnu utičnicu kako bi nadopunio bateriju.

Jedna od glavnih mana pametnog kućišta s baterijom bila je njegova ružnjikavost koja se nikako nije uklapa u Appleov dizajn. Prvi Smart Battery Case izgledao je kao da se neko u zadnji tren sjetio ugurati bateriju unutar zaštitnog kućišta, prije nego je Smart Battery Case krenuo u proizvodnju, kako bi u njegov naziv mogli ubaciti i dodatak „Smart Battery“.

Zbog baterijske grbe, brzo je postao jedna od glavnih tema u medijima. Većina ih je dizajn ocijenila potpuno promašenim zbog čega se u cijeli slučaj odlučio uključiti i prvi čovjek kompanije – Tim Cook. On je pokušao zaustaviti kritike izjavom kako „Smart Battery Case nije za dnevnu uporebu“.

Cook je tada izjavio kako je Smart Battery Case zamišljen tek kao povremena pomoć, onda kada baterija dođe blizu nuli, a nemate slobodnu utičnicu pri ruci. Recimo kada ste na planinarenju ili tokom dugog leta avionom. Dodao je tada i kako nije riječ o grbi, već o zgodnom rješenju koje olakšava skidanje SBC-a s telefona.

Ali svima je bilo jasno da je to samo pokušaj opravdavanja nemaštovitosti dizajnerskog odjela koji je na brzinu i na silu htio progurati nešto što u tom trenutku očigledno nije bilo spremno za tržište. Da je to tako najbolje se vidi iz druge i treće generacije Smart Battery Casea, koje su donekle izgubile grbu. Donje i bočne ivice spojile su se s ivicama kućišta tako da je Smart Battery Case s vremenom postao koliko-toliko ugodniji oku.

Apple je sada u svoju ponudu dodao i treću generaciju koju je namijenio novim iPhoneima 11, 11 Pro i 11 Pro Max. Apple obećava do 50% dužu autonomiju novih iPhonea uz upotrebu novog SBC-a. Nivo napunjenosti SBC-a moguće je pratiti putem battery widgeta.

Treća generacija poput druge podržava bežično punjenje preko Qi standarda, ali ima i jedan dodatak koju druga generacija nema – dugme za kameru koja služi za brzo pokretanje aplikacije kamera dok je telefon zaključan. Jedan kraći pritisak na dugme snimit će fotografiju, a duži pokrenuti snimanje QuickTake videa.

Apple je pripremio tri različite boje – White, Black i Pink Sand za iPhone 11 Pro i iPhone 11 Pro Max. Najslabiji od novih iPhonea, iPhone 11 dobio je samo dvije boje – White i Black. Nebitno za koji je model namijenjen novi Smart Battery Case stoji 129,99 USD.

(bug)