Home Apple iOS Novi napadi američkih vlasti na Apple da otključa zaključane iPhone telefone koje...

Novi napadi američkih vlasti na Apple da otključa zaključane iPhone telefone koje su koristili teroristi

U mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prošloga mjeseca došlo je do smrtonosne pucnjave u kojoj je ubijeno troje mornara, a u pucnjavi je ubijen i napadač. FBI je nakon toga došao u posjed dva iPhone telefona napadača i smatraju ih bitnim dokazima, ali do podataka u njima – kao uostalom i u nekim prošlim slučajevima – ne mogu doći jer je su uređaji zaključani. Kao i ranije, obratili su se Appleu za pomoć, s jednakim uspjehom. Apple, naime, ne pristaje izraditi sistem koja bi na zahtjev organa istrage zaobišao enkripciju uređaja.

Da bi stvar bila komplickovanija, riječ je o dva modela, iPhone 5 i iPhone 7. Jednog od njih ubojica je namjerno propucao metkom tokom napada.

Slučaj podsjeća na onaj iz 2016. kada je FBI imao iPhone ubojica iz San Bernardina i kada Apple isto tako nije bio spreman sarađivati. Kao i tada, ponovno bi sve moglo završiti na sudu. Izvori govore kako se Tim Cook već priprema za još jednu parnicu. Iz kompanije su poručili kako su istrazi već dostavili mnogo traženih podataka koji mogu poslužiti u istrazi, a riječ je o gigabajtima dostupnih podataka koji se mogu na neki način povezati s ovom pucnjavom.

Ali, otključavanje iPhonea nije nešto što je Apple spreman učiniti za bilo koga. Zadnja vrata ne postoje ni za “dobre” ni za “loše” momke, a njihova bi izrada narušila sigurnost svih Appleovih uređaja, ugrozila privatnost korisnika i otvorila mogućnost iskorištavanja slabosti od strane bilo koga, a ne samo FBI-ja – stav je Applea.

U priču se sada uključio i američki predsjednik Donald Trump, “naredivši” putem Twittera kompaniji da otključa telefone i tako “pomogne svojoj zemlji” koja njima “pomaže u trgovini”. Slučaj iPhonea iz San Bernardina riješen je tako što ga je otključala privatna kompanija koja je poznata po izradi uređaja koji zaobilazi iPhone zaštitu, a sada se čeka sudski ili kakav drugi rasplet nove zavrzlame.

(bug)