Home Telefoni Noviji Qualcomm čipseti podržavaju rezolucije kamere do maksimalnih 192 megapiksela

Noviji Qualcomm čipseti podržavaju rezolucije kamere do maksimalnih 192 megapiksela

Sa novim talasom 48MP kamera senzora za telefone i uređajima sa tri i više kamera na poleđini, prilično je jasno da mobilna industrija aktivno eksperimentiše i pomera granice na polju kamera. Prateći ovaj trend, Qualcomm jed odlučio da bude dodatno temeljan i sa svojim ISP specifikacijama, koje je primetio XDA Developers tim.

Revidirane ISP specifikacije bolje razdvajaju mogućnosti kamera sa jednim ili dva senzora, listaju slow-motion snimanje i funkcije poput hibridnog autofokusa. Međutim, jedna od zanimljivijih stavki je to što izgleda da neki od novijih Qualcomm čipova podržavaju kamere do 192MP. Među ove čipove spadaju Snapdragon 855, 845, 710, 675 i 670.

Ova rezolucija ima smisla, ali je potrebno da se u obzir uzme nekoliko detalja. Prvo, u pitanju je je teoretski limit za jednu kameru koju ISP može da podrži. To znači da ukoliko nekako i uspete da spojite 192MP senzor sa čipsetom, nećete moći da povežete nijednu drugu kameru. Čak ni selfi kameru. Takođe, da bi se zaista fotografisalo u ovako visokoj rezoluciji, ISP bi morao da isključi dosta svojih naprednih funkcija. Tu su i još neke prepreke, kao što je kašnjenje zatvarača i drugo.

Zaključak je da iako je 192MP u teoriji moguće postići, ne postoji previše razloga da se tome teži u ovom trenutku. S druge strane, zanimljivo je i pohvalno da je Qualcomm uložio napor da javno podeli tehničke detalje o svojim čipovima, koji bi inače bili ograničeni samo na industrijske krugove.

(benchmark)