Home Apple iOS Objavljena lista 5 najvećih proizvođača telefona na kineskom tržištu

Objavljena lista 5 najvećih proizvođača telefona na kineskom tržištu

IDC je objavio podatke o stanju na kineskom tržištu pametnih telefona tokom trećeg kvartala ove godine. U spomenutom periodu, na kineskom je tržištu isporučeno 98,8 miliona pametnih telefona, što je pad od 3,6% na godišnjem nivou.

Kineskim tržištem pametnih telefona kao i do sada dominiraju domaći proizvođači. Na prvom mjestu nalazi se tvrtka Huawei s 41,5 miliona isporučenih pametnih telefona i ostvarenim tržišnim udjelom od 42% te rastom od oko 64,6% na godišnjem nivou.

Na drugom se mjestu nalazi kompanija vivo s 18,1 milion isporučenih uređaja te tržišnim udjelom od 18,3%Oppo se nalazi na trećem mjestu s 16,4 miliona isporučenih uređaja, a Xiaomi na četvrtom s 9,7 miliona isporučenih uređaja. Te kompanije imaju tržišni udio od 16,6% odnosno 9,8%.

Prva kompanija koja nije kineska, a nalazi se na ovoj listi je Apple koji je isporučio 8,1 milion pametnih telefona te ostvario peto mjesto s tržišnim udjelom od 8,2%. S ove liste jedino su vodeći Huawei i Apple u trećem kvartalu zabilježili rast isporuka, a ostali pad isporuka.

(bug)