Home Ostalo Sistem Objavljena prva radna verzija Android Q operativnog sistema

Objavljena prva radna verzija Android Q operativnog sistema

Nakon dugog čekanja Google je omogućio rani uvid u narednu verziju Androida, odnosno objavljena je Android Q preview beta. Poput ranijih Android beta, fokus je više na funkcionalna ažuriranja a sa prvom betom najveća pažnja je usmerena ka funkcijama privatnosti.

Korisnici mogu da limitiraju prikupljanje informacija o lokaciji kada je pokrenuta neka aplikacija, kao i da zabrane aplikacijama pristup media fajlovima. Takođe, Google će aplikacijama zabraniti i skupljanje osetljivih informacija, kao što su IMEI i serijski brojevi.

Sharing Shortcuts omogućava prelazak na drugu aplikaciju kada želite da delite materijal, a aplikacija može da pozove panel za podešavanja relevantan određenom zadatku (na primer kada želite da uključite Wi-Fi za kontrolu pametnih uređaja). Takođe, biće vidljiva bolja podrška za savitljive telefone.

Android Q podržava novi AV1 video format i komunikaciju niske latencije sa MIDI muzičkim uređajima. Google takođe obećava novi runtime koji pomaže kod bržeg lansiranja aplikacija, a da se pri tom ne troši više memorije, kao i bolju podršku za biometrijske sigurnosne metode (poput detekcije lica).

Prvobitna verzija Google beta programa za Android Q podržava samo Pixel uređaje (od originalnih do Pixel 3 modela). Naravno, potrebno je istaći da beta verzija nije namenjena standardnim korisnicima, već pre developerima i ranim testerima koji su voljni da tolerišu gličeve, bagove i žele da vide šta ih novo očekuje u dolazećoj platformi.

Ako ste jedan od vlasnika Pixel telefona, putem ovog linka se možete učlaniti u beta program, odnosno ovdje možete preuzeti ROM-ove, a ako nemate Pixel uređaj, možete navedene ROM-ove pokrenuti putem Android Emulatora koji je sastavni dio Android Studia.

(balkanandroid/benchmark)