Home Aplikacije Od 15 testiranih video chat apliakcija 3 su pale na sigurnosnim provjerama

Od 15 testiranih video chat apliakcija 3 su pale na sigurnosnim provjerama

Mozilla Foundation je testirala minimalnu bezbednost 15 najpopularnijih aplikacija, što bi značilo da su morale da ispune određene minimalne kriterijume onlajn bezbednosti, i to: ZoomGoogle HangoutsFaceTimeJitsi MeetSkypeFacebook MessengerWhatsAppSignalMicrosoft TeamsBlueJeansGoTo MeetingCisco WebExHousepartyDiscord i Doxy.me.

Verovali ili ne – najčešće napadana aplikacija ZOOM, dobila je pet od pet zvezdica za kriterijume minimalne bezbednosti po privatnost, lične podatke i bezbednost korisnika, ali su tri aplikacije pale i na ovom testu. To su: Houseparty, Discord i Doxy.me.

Problematična je posebno Doxy.me aplikacija, koja se često koristi u telemedicini za razgovore lekara i pacijenata uživo tj. video vezom i za preglede sa udaljenosti. Ova aplikacija bi trebalo da bude jedna od najbezbednijih, jer se vezom prenose posebno osetljive lične informacije, ali nije.

Nažalost, samo je Houseparty jasno stavila do znanja u Uslovima poslovanja da:

  • Koristi alate za praćenje aktivnosti korisnika
  • Sakuplja podatke korisnika aktivno
  • Češlja društvene mreže korisnika aktivno
  • Deli podatke korisnika s trećim stranama i
  • Koristi vaše podatke u svrhu reklamiranja.

Ako želite u danima izolacije i uopšte da ostanete bezbedniji onlajn dok video četujete s prijateljima, voljenima ili poslovnim partnerima i kolegama – nemojte da koristite HousepartyDiscord i Doxy.me.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera kao i preko Facebooka? Pored toga možete nas posjetiti na InstagramuYouTube ili Discordu. Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(mobit)