Home Android Od 2021. godine, telefoni sa starijim Androidom neće moći pristupati dijelu Interneta

Od 2021. godine, telefoni sa starijim Androidom neće moći pristupati dijelu Interneta

A 3D printed Android mascot Bugdroid is seen in front of a Google logo in this illustration taken July 9, 2017. Picture taken July 9, 2017. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Mnogi će naredne godine morati da unaprede svoje Android uređaje, kako bi mogli da posećuju sigurne web-sajtove. To znači da će oni telefoni koji budu imali verzije operativnog sistema starije od 7.1.1 Nougat biće uskraćeni za mnoge internet sadržaje.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Problem će pogoditi veliki broj uređaja, a delimično će moći da se zaobiđe ako se preuzme Firefox, koji koristi sopstvene sertifikate. Uobičajeno je da developeri ne vode računa o podršci za starije verzije nekog operativnog sistema, ali bi ovaj problem mogao da osvetli i neke druge probleme koji postoje u okviru Android sistema za ažuriranje. Eksperti su utvrdili da oko 34% Android korisnika ima starije verzije operativnog sistema, a oni koji su telefone kupili 2016. ili 2017. godine (ili ranije) uskoro bi mogli da ostanu bez mogućnosti da posećuju veliki broj sajtova.

Ovako su nastala imena proizvođača mobilnih telefona

Veći proizvođači Android telefona su se već obavezali da nova ažuriranja za neku verziju operativnog sistema objavljuju tri godine od lansiranja, ali to neće uticati na sudbine onih koji telefone ne menjaju tako često, te uređaje koriste duže od navedenog perioda.

Test brzine: Apple iPhone 12 Pro protiv Samsung Galaxy Note20 Ultra

(pcpress)