Home Ostalo Oppo naglasio da opcija brzog punjenja brže degradira baterije

Oppo naglasio da opcija brzog punjenja brže degradira baterije

Oppo, jedan od brendova kineske korporacije BBK Electronics, koja pod svojom paletom još broji Vivo, OnePlus i Realme brandove, potvrdio da je brzo punjenje ugrađeno u Oppo uređaje više degradira kapaciteta baterija tokom istog vremenskog perioda uspoređeno sa “sporim” punjenjem.

Marc Levoy, čovjek koji stoji iza napredne tehnologije Pixel kamere napustio Google

Tačnije, Oppo je izjavio da 40W brzo punjenje kapaciteta baterije degradira na 70% u istom vremenom periodu u kojem bi punjenje izlaznom snagom od 15W degradiralo na 90%. Ova tvrdnja zapravo i nije sporna i proizvođači smartfona na razne načine pokušavaju usporiti tu degradaciju. Neki od njih su sporije punjenje baterije nakon napunjenih 50% ili serijsko spajanje više baterija unutar uređaja kako bi se svaka od njih punile nižom jačinom struje.

Nakon novih američkih sankcija za Huawei, Kina sprema sankcije za pojedine američke kompanije

Ono što je zanimljivo jeste da je jedan proizvođač to potvrdio i da je naveo konkrente brojke. Naravno, pitanje brzog punjenje je postizanje kompromisa između životnog vijeka baterija i jačine punjača, odnosno je li korisniku na duže staze ta razlika u kapacitetu bitna ili mu je bitnije da dvostruko ili trostruko brže završi ciklus punjenja.

Area F2, igra zbog koje je UbiSoft tužio Apple i Google

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(mobhr)