Home Android Telefoni Oppo prikazao telefon sa selfie kamerom ispod ekrana

Oppo prikazao telefon sa selfie kamerom ispod ekrana

Početkom june ove godine počelo se govoriti o tome da bi kineski Oppo mogao biti prvi proizvođač telefona koji će na njih ugraditi ekran od ivice do ivice, s time da će uspjeti ispod ekrana sakriti sve potrebne senzore pa i selfie kameru.

Ostvarenje tog cilja značilo bi da telefoni uskoro neće morati imati razne notcheve ili otvore za kamere. Tehničkog dijela priče prihvatio se bio takođe kineski TCL koji je najavio proizvodnju mini-LED panela s prozirnom podlogom i mogućnošću selektivnog gašenja piksela na području iza kojeg se skriva kamera.

Sada je po prvi puta u javnost procurilo i kako bi ta stvar u praksi zaista mogla izgledati. David Imel s portala Android Authority na Twitteru je objavio prve fotografije još nepoznatog modela Oppo telefona, prikazanom na događanju Oppo Ino Day 2019.

Na njima je vidljivo da se radi o “punom” ekranu bez notcha ili otvora za kameru. Ali kada se aktivira kamera dio ekrana se gasi da bi sočivo kamere mogla dobiti potrebno joj svjetlo.

Kamera je vidljiva, kako kaže Imel, samo pod nekim uglovima uz pomoć odsjaja. Kamera se nalazi, ako zaista dobro pogledate, u sredini uz gornju ivicu ekrana ovog telefona i zaista je jedva vidljiva (velika bijela tačka u gornjem desnom uglu dio je prikaza na ekranu za vrijeme okidanja selfija).

Na spomenutoj Oppovoj prezentaciji nastao je i video na kojem se vidi ovaj mobitel u akciji, a koji možete vidjeti na kraju teksta.

Neki drugi koji su imali isti koncept u rukama uspjeli su uhvatiti i kadrove u kojima se prozirni dio zaslona nazire kao “mrlja” na ekranu, što govori u prilog tome da je tehnologija skrivanja kamere ispod ekrana još uvijek u povojima.

O mogućem terminu lansiranja modela koji bi imao ovakav ekran i sakrivenu kameru za sada se ne zna ništa.

(bug)