Home Ostalo Internet Osnivač Wikipedije pokrenuo WT:Social društvenu mrežu

Osnivač Wikipedije pokrenuo WT:Social društvenu mrežu

Pre dve godine, suosnivač Wikipedije, Jimmy Wales, lansirao je Wikitribune, online publikaciju koja je imala za cilj da se bori protiv lažnih vesti originalnim pričama reportera i „građana novinara“. Wikitribune nikada nije zaživeo, pa sada Wales menja taktiku. Wikitribune se ponovo pokreće kao WT:Social, sajt društvene mreže i platforma za deljenje vesti. Wales se nada da će to biti alternativa Facebook-u i Twitter-u.

Kao i te platforme, WT:Social će dozvoliti korisnicima da dele članke. Međutim, WT:Social će se finansirati donacijama, a ne oglašavanjem. „Poslovni model kompanija koje drže društvene mreže, i čistog oglašavanja, je problematičan“, rekao je Wales za Financial Times. „Ispada da je veliki pobednik nekvalitetni sadržaj.“ Za razliku od Facebook-a i Twitter-a, koji koriste algoritme da postavljaju postove s najviše komentara ili lajkova na vrh, WT:Social će prvo prikazati najnovije. U budućnosti će možda dodati dugme „upvote“.

WT:Social će takođe podržati male zajednice koje imaju određenu nišu. WT:Social obećava: „Podsticaćemo okruženje u kome se uklanjaju korisnici sa lošim namerama, jer je to ispravno, a ne zato što odjednom utiče na našu suštinu“.

Ovoj mreži će moći besplatno da se pridruži svako, ali u ovom trenutku morate da se prijavite na listu čekanja, donirate ili pozovete prijateljeZa samo mesec dana, mreža već ima 50.000 korisnika, rekao je Wales za FT dodajući „Očigledno da ambicija nije 50.000 ili 500.000, već 50 i 500 miliona.“

(pcpress)