Home Apple iOS Otkriven veliki propust u FaceTime-u

Otkriven veliki propust u FaceTime-u

Ogroman sigurnosni propust koji može poslužiti prisluškivanju korisnika otkriven je u Appleovoj aplikaciji za video pozive FaceTime. Kako se može vidjeti na raznim mjestima na Internetu, FaceTime je omogućavao pozivatelju da pokrene grupni poziv, te uz nekoliko “trikova” uključi mikrofon na telefonu sagovornika – i to onoga koji još nije odgovorio na poziv. Tako je u teoriji svatko mogao biti prisluškivan ako ga je netko želio slušati preko FaceTimea.

Propust je potvrđen iz više izvora i mogao se “isprobati” na bilo koja dva iPhonea ili iPada koji imaju instaliran iOS 12.1 ili noviji. Iz Applea su nakon ovog otkrića prvo objavili kako će propust zakrpiti s nadogradnjom iOS-a već ove sedmice, ali ubrzo su poduzeli i hitan korak zaštite svojih korisnika pa su sa serverske strane blokirali mogućnost pokretanja grupnih FaceTime poziva – opciju koja je mogla aktivirati spomenuti bug u sistemu.

Svima koji su zabrinuti za svoju sigurnost i privatnost preporučuje se da privremeno isključe FaceTime na svojim uređajima do narednog ažuriranja, bez obzira što je Apple sada onemogućio ovaj vid prisluškivanja.

(bug)