Home Apple iOS Ovo je iPhone6

Ovo je iPhone6

Apple je upravo predstavio, reklo bi se potpuno očekivano, iPhone sa većim ekranom u odnosu na iPhone 5s, naravno IPS LCD tipa.

Ali ovaj put pored iPhone6 sa 4.7 inčnim ekranom imamo i iPhone6 Plus sa 5.5 inčnim ekranom.Manji iPhone6 ima rezoluciju ekrana od pomalo razočaravajućih 1334×750 piksela, što čini gustoću ekrana od 326 ppi, dok iPhone6 Plus hvata priključak sa Android uređajima i nudi Full HD rezoluciju, odnosno 1920×1080 ppi što čini gustoću ekrana od 401 ppi i to Apple naziva Retina HD.

iphone6 01

Dizajn je očekivani zbog mnogih procurilih detalja prije predstavljanja i rubovi su zaobljeniji, dok su sami telefoni tanji u odnosu na prethodnika. iPhone6 je debljine 6.9 mm dok je veći iPhone6 plus debljine 7.1 mm. Novi iPhone uređaji dizajnom podsjećaju na iPad Air, a samo Power dugme je pomjereno na drugo mjesto kako bi omogućilo korištenje jednom rukom.

iphone6 02

Aplikacije će se sklairati i prikazivati preko čitavog ekrana, a dvostruki klik na Home dugme će ih smanjiti i spustiti dole kako bi se uređaj lakše koristio jednom rukom. Takođe, kada se okrene horizontalno, novi iPhone6 će prikazivati više informacija na ekranu, otprilike na način na koji to radi i iPad.

iphone6 03

Kada su performanse u pitanju, Apple tvrdi da je novi 64-biti A8 procesor nekih 20% brži u radu, te 50% brži kada su igre u pitanju. U paru sa Apple A8 procerosorom stiže i M8 koprocesor koji će biti zadužen za obradu senzorskih informacija, tako da će iPhone6 znati da li hodate, trčite, vozite bicikl, penjete se stepenicama, isl. Takođe, u odnosu na prethodnika M8 će biti opremljen i barometrom uz mogućnosti mjerenja nagiba.

iphone6 03

Pomalo iznenađujuće, Apple se odlučio da ne poveća broj piksela koje snima kamera na iPhone6 telefonima. Brojka je ostala ista na 8 megapiksela, ali je u pitanju novi senzor no veličina piksela je i dalje 1.5 mikrometara. Ono što je još poznato je informacija iPhone6 kamera ima bolju optičku stabilizaciju slike, te dvojstruko brže izoštravanje jer koristi fazni autofokus, odnosno tehnologiju kakva se nalazi u DSLR fotoaparatima, tj. Pixel Autofocus kako je Apple naziva. Kamera ima veći otvor blende od f/2.2, za koji Apple tvrdi da prikuplja 81% više svjetla nego ranije i mogućnost snimanja videa od fantastičnih 240 frejmova u sekundi za usporene video snimke tako da Apple tvrdnje kako su uspjeli dobiti bolju sliku od kemere sa 8 megeiksela i nisu bez osnove.

iphone6 05

Kada je baterija u pitanju, Apple tvrdi da će iPhone6 imati bateriju koja je dovoljna za 14h priče na 3G mreži, dok će veći iPhone6 Plus stizati sa baterijom koja će biti dovoljna za 24h razgovora putem 3G mreže. Brojke zvuče zaista impresivno, ali kada je u pitanju ono za šta svi predominantno koristimo svoje pametne telefone, a to je surfanje internetom, gledanje video materijala ili igranje igara, ti rezultati nisu tako impresivni. Na primjer surfanje putem WiFi mreže će na manjem iPhone6 telefonu potrošiti bateriju za 11h, a na većem za 12h. Pogledjate priloženu tabelu za ostale detalje.

iphone6 07

Cijena u prodavnicama nije objavljena, ali putam operatera iPhone6 će koštati očekivanih 199 dolara za model od 16 GB, dok će iPhone6 Plus koštati 299 dolara za model sa istim memorijskim kapacitetom. U ponudi su i drugi kapaciteti i to sve do 128 GB.

Počevši od 19. Septembra, iPhone6 i iPhone6 Plus će biti moguće kupiti u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Australiji, Hong Kongu, Singapuru i Japanu, a do kraja godine će biti dostupni u 115 zemalja. A dva dana prije toga, iOS8 stiže na naše Apple uređaje.