Home Apple iOS Ovo su najavljene i predstavljene novosti na Apple WWDC23

Ovo su najavljene i predstavljene novosti na Apple WWDC23

Na upravo završenoj Apple WWDC23 (World Wide Developers Conference) dva sata dugoj prezentaciji (link je na kraju članka), koja je prije COVID vremena bila najznačajniji događaj za Apple developere, predstavljeno i/ili najavljeno je zaista mnogo proizvoda.

Prvi uređaj koji je predstavljen je novi MacBook Air sa M2 procerosom ali u značajno većoj dimenziji od dosadašnje, odnosno sa ekranom od 15.3 inča. Izezev većeg ekrana, ostatak specifikacija je praktično isti kao kod aktuelnog 13.3 inčnog modela, a cijena za početni model je 1,299 dolara u SAD prije poreza.

Slijedići predstavljeni uređaj je nadogradnja Mac Studio računara, koji sada stiže sa Apple M2 Max i M2 Ultra procesorima. Pored novih procesora, osvježeni Mac Studio maksimalno može imati impresivnih 192 GB radne memorije kao i povezati se na 6 ekrana. Naravno, takva snaga očekivano ima i “adekvatnu” cijenu, pa osnovni model sa M2 Max procesorom kreće od 1,999 dolara.

Naredni uređaj je dugo iščekivani Mac Pro koji isključivo stiže sa M2 Ultra procesorom, a kojim je Apple završio prelazak na Apple Silicon arhitekturu. Novi Mac Pro ima mogućnost konfigurisanja sa 192 GB memorije, te ima osam Thunderbolt 3 portova kao i mogućnost proširenja putem čak šest PCIe kartica. Sve to prati i cijena od 6,999 dolara za početnu konfiguraciju.

Nakon predstavljanja novih Mac računara, Apple je najavio iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 19 te više novosti za AirPad slišalice kao i AppleTV uređaje.

Za kraj prezentacije je ostavljeno predstavljenje Apple Vision Pro pametnih naočara koji predstavljaju miks uređaja zasnovanih na nadograđenoj stvarnosti (AR) kao i virtuelnoj stvarnosti (VR). Najjednostavnije bi isti bilo opisati kao računar koji nosite na glavi i koji ispred vaših očiju projektuje miks računarski generisane slike i slike vašeg okruženja koju preuzima putem kamera i mnogobrojnih senzora. Naočari su pokretane putem M2 i R1 čipova, a korisničkim interfejsom se upravlja putem pokreta ruku i glasa. Kako bi omogućio interakciju okoline sa vama, komletna prednja strana naočara su ekran koji projektuje računarski generisanu sliku vašeg lica. Vision Pro će tek od naredne godine biti dostupan po cijeni od 3,499 dolara.

https://youtu.be/c5w-FK6fj3s