Home Apple iOS Ovo su nove opcije koje će posjedovati Apple iOS 13

Ovo su nove opcije koje će posjedovati Apple iOS 13

Tokom Apple-ove WWDC konferencije se očekuje da ćemo imati prvi bolji uvid u iOS 13, ali nam Bloomberg pre toga omogućava da saznamo šta bi nova verzija softvera mogla implementirati. Apple, prema svemu sudeći, planira veliki broj kvalitetnih poboljšanja, kao i poboljšanja performansi.

Lista novootkrivenih karakteristika iOS 13 mobilne platforme uključuje:

Dark Mode – ovo je jedna od prvih glasina koje su se pojavile o novoj verziji platforme. Očekuje se da će iOS 13 implementirati tamni mod, a ovo je nešto što je Apple omogućio Mac korisnicima u prošlogodišnjem Mojave ažuriranju. Dark Mode za iOS 13 će biti dostupan preko Control Center menija, a kada se uključi sistemska tema će umesto svetle pozadine prioritet dati crnoj i sivoj temi. Ovo će značajno uštedeti i potrošnju na iPhone uređajima.

Poboljšana Health aplikacija – praćenje zdravlja je već godinama deo iOS-a, a sa ovogodišnjim ažuriranjem Apple planira i osvežavanje ovih funkcija. Nudiće se bolji prikaz korisnikovih dnevnih aktivnosti i moguće je da će biti implementirane neke funcije iz eksternih aplikacija.

iMessage dobija profile i stikere – popularni servis za razmenu poruka bi trebalo da dobije opciju podešavanja profilne slike kao i da prikazuje imena. Apple će takođe načiniti prilagodljivijom podršku za Animoji i Memoji, čak i ukoliko se poruke šalju nekome na Androidu ko ne koristi iMessage.

Upravljanje deljenjem Sheet i preuzetih fajlova – kada se deli link, fotografija ili fajl, iOS 13 bi trebalo da omogući da ovaj proces bude pojednostavljen. Ovo je zahvaljujući prerađenom intefejsu koji se fokusira na ljude, a ne na aplikacije i kanale. Pored ovoga, upravljanje preuzetim sadržajem u Safariju bi trebalo da bude jednostavnije, zahvaljujući dodeljenom ekranu.

Moćnije Bedtime funkcije – trenutno Apple nudi verziju pojednostavljenog praćenja spavanja u iOS 12 verziji, ali bi ovo trebalo da bude prošireno uz iOS 13 preko novog sistemskog moda koji prati više podataka i modifikuje funkcionalnost uređaja kada se aktivira. Na primer, prebacivanje na Sleep Mode u iOS 13 bi moglo pokrenuti Do Not Disturb funkciju, čime se sprečavaju obaveštenja i gasi zaključani ekran.

Swipe kucanje – ova funkcija nije potvrđena, ali je Apple navodno zainteresovan za dodavanje funkcije svajpovanja od slova do slova na on-screen tastaturi, kako bi se kucale reči.

Poboljšanja za Books, Maps, Reminders i Mail – očekuje se veliki broj poboljšanja za Apple-ov paket aplikacija. Books bi mogao dobiti sistem nagrađivanja; Maps bi mogao dobiti opciju gde korisnici vide najčešće korišćene lokacije za lakšu navigaciju; Reminders bi mogao biti značajno prerađen, dok bi Mail mogao dobiti opcije blokiranja sadržaja od određenih kontakata.

Veliki broj nadogradnji fokusiranih na iPad – podrška za korišćenje iPad-a kao drugog ekrana u kombinaciji sa Mac-om, kao i poboljšanja za multitasking.

(benchmark)