Home Apple iOS Ovo su očekivane cijene Apple iPhone X 2018 modela

Ovo su očekivane cijene Apple iPhone X 2018 modela

Ostalo je još samo oko dva mjeseca do predstavljanja novih modela Appleovih telefona te je sve veći broj glasina o uređajima koje Tim Cook i ekipa pripremaju za drugu polovinu godine. Nove glasine dolaze od jedne od najpouzdanijih osoba kada su u pitanju inside informacije iz Applea – analitičara Ming Chi Kuoa, koji je objavio očekivane cijene novih telefona, a najjeftiniji model imat će nešto zajedničko s iPhoneom 5C.

Kada je Apple prošle godine predstavo iPhone X, mnogi analitičari pitali su se kako će korisnici reagovati i hoće li kupiti telefon po cijeni od čak hiljadu dolara – iako se prodaja ovog uređaja broji u desetinama miliona, čini se kako su u Appleu očekivali bolju prodaju, pa će za novu generaciju svojih telefona promijeniti taktiku.

Već je odavno poznato kako kompanija za Septembar priprema tri nova modela– nasljednika iPhonea X, model X Plus te jedan jeftiniji model sa 6,1-inčnim LCD-om ekranom. Nasljednik iPhonea X koji će imati 5,8-inčni OLED ekran, prema Kuou, biće sto dolara jeftiniji i prodavaće se po cijeni od 900 dolara, dok će model sa 6,5-inčnim ekranom koštati hiljadu dolara. Najveću prodaju Apple bi trebao ostvariti s uređajem koji će imati 6,1-inčni LCD-om koji bi trebao koštati 700 dolara, dakle biće cjenovno najpristupačniji Appleov telefon.

Najjeftiniji model trebao bi imati ekran s tzv. notchom u kojem će biti kamera i senzori za prepoznavanje lica te će dizajnom biti sličan modelu iPhone X, no neće imati dvije kamere sa zadnje strane kućišta, možda neće imati ni podršku za 3D Touch, niti okvir od nehrđajućeg čelika. Zahvaljujući prvenstveno cijeni, ovaj bi telefon trebao biti najprodavaniji telefon nove generacije i Kuo predviđa da će zauzeti čak 55 posto od ukupne prodaje novih modela iPhonea u prvim mjesecima nakon početka prodaje, dok bi tiokom 2019. njegova prodaja mogla biti još veća.

(zimo)