Home Apple iOS Ovogodišnji iPhone bi mogao imati LCD ekran sa osvjetljenjem od 1000 nita

Ovogodišnji iPhone bi mogao imati LCD ekran sa osvjetljenjem od 1000 nita

Apple će izgleda značajno osvežiti svoj osnovni iPhone model, koji stiže uz 6.1-inčni LCD displej. Ovo je značajan skok sa 4.7-inčnog ekrana na iPhone 8 modelu, ali će novi odnos stranica (koji stiže uz TrueDepth kamera izrez u ekranu) zadržati veličinu lepom i kompaktnom.

Kako će Apple implementirati veliki izrez na LCD ekranu? Prema svemu sudeći, iPhone 9 ili kako god bude ime novog telefona, bi trebalo da koristi JDI Full Active displej tehnologiju. Iako nije u pitanju OLED ekran, ovaj displej je dovoljno fleksibilan da se malo savija, dok su okviri oko panela i konekciona mreža svedeni na minimum, čineći Full Active ekran jednim od najkompaktnijih u ponudi.

Apple iPhone 9 će imati i još neke zanimljive karakteristike ekrana. Jedna od njih je tehnologija, koju trenutno implementira LG G7 ThinQ model. U pitanju je MLCD+, koji dodaje dodatni beli piksel u regularnu RGB postavku. Na ovaj način pozadinsko osvetljenje automatski prikazuje belu boju, umesto da filtrira tri boje, pri tom trošeći ogromne resurse. Ovo MLCD+ panelima omogućava da budu značajno svetliji (do 1000 nita na G7 ThinQ modelu), kao i da troše manje energije u poređenju sa RGB modelima.

Apple iPhone 9 sa sve većim brojem informacija postaje prilično interesantan model, a ostaje da se vidi kako će ovo sve funkcionisati u praksi kada telefon bude objavljen na jesen.

(benchmark)