Home Apple iOS Planira li Apple potpuno vodootporni iPhone?

Planira li Apple potpuno vodootporni iPhone?

Postoji razlika između stepena otpornosti na vodu kod sertifikacije telefona. Postoje uređaji koji su otporni na vodu do određenog stepena, dok su drugi u potpunosti vodootporni. U najvećem broju slučajeva, većina današnjih telefona ima neku vrstu IP zaštite, a nedavno otkriveni patent sugeriše da će Apple zaštitu svojih iPhone modela podići na viši nivo.

Prema patentu, Apple se poigrava sa idejom da više komponenti i portova za iPhone načini otpornim na tečnost ili čak u potpunosti vodootpornim. Na primer, patent opisuje kako neki portovi (Lightning port, USB-C port i drugi) mogu imati vakuumski zapečaćen konektor koji će sprečiti prodiranje vode i oštećenje komponenti.

Apple u svojoj prijavi pominje da telefoni postaju sve bitiniji u našim dnevnim životima, a često se koriste u zahtevnim okruženjima, što znači da im može zatrebati još više zaštite nego do sada.

S obzirom na to da se radi o patentu, nije poznato da li Apple ima nameru da ideju pretoči u konkretan proizvod odnosno karakteristiku. Trenutno, iPhone XS i XS Max imaju IP68 rejting, što znači da su otporni na prašinu, prljavštinu i pesak, a takođe mogu da izdrže pod vodom do 30 minuita, na dubini od 1,5 metara.

(benchmark)