Home Aplikacije Pojavile se reklame na novoj poziciji u Viber aplikaciji

Pojavile se reklame na novoj poziciji u Viber aplikaciji

Viber je najpopularnija aplikacija za razmjenu instant poruka i VoIP pozive na našim prostorima. I pored konkurencije koja je popularnije u svijetu kao što je to WhatsApp, ima bolji kvalitet poziva kao Skype ili bolje riješeno dopisivanje kao Telegram, Viber ostaje jedna od najpopularnijih aplikacije na Balkanu.

Reklame dugo nisu bile deo Viber-a, a onda su uvedene nakon glasovnih ili video poziva, da bi ih od novembra mogli videti i između čet sesija u aplikaciji i na desktop verziji Viber-a i kod nas.

Dobra stvar je to što reklame i dalje, odnosno treće strane niti sam Viber, ne njuškaju po vašim četovima i ne koriste vaše prepiske za ciljano oglašavanje.

Privatnost korisnika se i dalje poštuje!

Ipak, reklame se plasiraju na osnovu digitalnih tragova, koje kao korisnici telefona i na internetu ostavljamo. Recimo, sakupljanjem podataka o našim telefonima, lokaciji, jeziku i zemlji, a koje sakuplja sam uređaj, Google ili cookies sajtova i servisa koje koristimo, treće strane su u stanju da prikažu relevantne reklame kroz Viber aplikaciju. Viber tako ustupa mesto oglašivačima u aplikaciji, ali ne utiče na sadržaj prikazanih reklama.

Na ovaj način Viber ne otkriva ništa trećim stranama, ali im ustupa prostor za plasiranje reklama, kao što možete videti ispod teksta, a verujemo da ih vidite i vi ili da ćete ih vrlo brzo videti u svojim Viber i Viber desktop aplikacijama.

Moramo priznati da su reklame koliko-toliko diskretne i da se prikazuju tek kroz nekoliko skrolova kroz četove i moguće ih je prijaviti, ako su nedolične ili čak i sakriti, kad će se u potpunosti skloniti iz aplikacije na neko vreme.

Kad se pojave sledeći put, opet tapnite na gornji, desni deo reklame, odaberite opciju Sakrij i zaboravite na reklame ponovo na neko vreme.

Reklame su jasno označene Ad oznakom i u našem slučaju su bile vezane uglavnom za sadržaj Viber aplikacije – grupe i zajednice.

Sve detalje o reklamama u okviru Viber aplikacije pronađite na ovom mestu.

(balkanadnroid/mobit)